Çene Eklemi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Çene eklemi, alt çene ile şakak kemiği arasında bulunan ve çiğneme gibi işlevlerde önemli rol oynayan bir eklemdir. Sorunları, aşırı yüklenme, stres ve diş tedavileri gibi nedenlerle ortaya çıkabilir. Belirtiler arasında ağrı, ses ve ağız açmada kısıtlama bulunur. Teşhis ve tedavi için uzman yardımı önemlidir.
Çene Eklemi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
06 Eylül 2024

Çene Eklemi


Çene eklemi, kulakların önünde, alt çeneyle şakak kemiği arasında yer alan ve bu kemiklerin arasındaki eklem kıkırdağını da kapsayan çift taraflı bir eklemdir. Yapısal özellikleri sayesinde kayma, ileriye ve geriye hareket etme, kısıtlı şekilde dönme hareketlerini yapabilen vücuttaki tek eklemdir. Sahip olduğu konum ve yapı itibarıyla, çiğneme kasları ve dişler gibi yapılarla etkileşim halindedir. Bu nedenle çevre dokulardaki sorunlar bile çene ekleminde problemlere yol açabilir.

Çene Eklemi Rahatsızlıklarının Nedenleri


Çene eklemindeki sorunların nedenleri oldukça çeşitlidir ve her zaman kesin olarak tespit edilemeyebilir. Aşağıdaki durumlar çene eklemi rahatsızlıklarına yol açabilir:

  • Esneme sırasında ağzı fazla açma
  • Diş tedavisi sırasında uzun süreli ağzın açık kalması
  • Çene ekleminin aşırı yüke maruz kalması
  • Stres ve kızgınlık gibi duygusal etkenler
  • Dişleri sıkma alışkanlığı
Bunlar dışında çene eklemine alınan bir darbe veya anormal çene eklemi hareketi, aniden ağzın kilitlenmesine neden olabilir. Ayrıca diş protezlerinin uygun olmaması, çiğneme kaslarındaki istem dışı hareketler, eklem tümörleri, depresyon, stres, üzüntü, romatoid artrit ve psoriatik artrit gibi sorunlar da çene eklemini olumsuz etkileyebilir.

Çene Ekleminden Ses Gelmesi


Çene ekleminde ağrı yoksa, fonksiyon bozukluğu bulunmuyorsa ve çene açarken veya kapatırken kilitlenme gibi sorunlar yaşanmıyorsa, çeneden ses gelmesi ciddi bir sorun teşkil etmez. Bu nedenle hastalara bir tedavi uygulanmaz. Çene eklemindeki tedavide amaç, eklemdeki sesin ortadan kaldırılmasından ziyade, diğer bulguların ortadan kaldırılmasıdır. Cerrahi tedavi sonrasında da çene ekleminde ses olabilir. Sadece çene eklemindeki sese eşlik eden diğer belirtiler varsa, tedavi planlaması yapılır.

Çene Eklemindeki Sorunların Ağız Açıklığına Etkisi

Çene eklemi sorunları ağız açıklığını etkileyebilir ve bu genellikle ağız açıklığının azalması şeklinde ortaya çıkar. Aniden ortaya çıkan, şiddetli ağrıya neden olan ağız kısıtlaması, genellikle çene eklemi kıkırdağının öne kayması ve kıkırdağın yerine gelmemesi sonucunda meydana gelir. Eğer hastada çene eklemi çıkarsa, ağız dışarıdan görülebilecek şekilde açık kalır. Bu durumda doktor müdahalesiyle çene ekleminin yerine oturtulması şarttır. Ayrıca çiğneme kaslarındaki sorunlar, ankiloz adı verilen çene kemiğiyle şakak kemiği arasındaki kayma sonucunda da ağız açıklığı kısıtlılığına yol açabilir. Çene eklemindeki sorunlar, aynı zamanda kulak ağrısı ile karıştırılabileceğinden, sorunların tedavisi de gecikebilir.

Çene Eklemindeki Sorunlar Nasıl Teşhis Edilir?

Vücudumuzdaki en önemli eklemler arasında bulunan çene ekleminin sorunları en kısa sürede teşhis edilmelidir. Konuşma ve çiğnemeye yardımcı olan alt çenedir. Çenenin en fazla açık olduğu konumda, çene eklemi iki hareket yapar. Hareketler bir menteşe hareketi gibi öne kayma ile gerçekleşen rotasyon hareketleridir. Normal ağız yapısındaki sapmaların nedeni, çiğneme kaslarındaki spazmlardır. Çene ekleminde fonksiyon bozukluğu olduğunda, genellikle hastada ağrı, çene ekleminde ses ve kısıtlı çene hareketi görülür. Çene eklemi sorunları için uygulanacak teşhis ve tedavilerde çene cerrahisi yardımcı olmaktadır.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Humeyra 04 Ağustos 2024 Pazar

Çene eklemimden ses gelmesi normal mi? Ağrı ya da fonksiyon bozukluğu yaşamıyorum ama bazen çenemi açarken ses duyuyorum. Bu durum ileride daha ciddi sorunlara yol açar mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Çene Eklemi Sesleri
Çene ekleminden ses gelmesi, birçok kişi için yaygın bir durumdur ve genellikle endişe edilecek bir şey değildir. Seslerin kaynağı, çene ekleminin hareketi sırasında kıkırdak ve diğer dokuların etkileşiminden kaynaklanabilir. Eğer ağrı ya da fonksiyon bozukluğu yaşamıyorsanız, bu durum genellikle normal kabul edilir.

İlerideki Olası Sorunlar
Ancak, çene eklemindeki seslerin zamanla artması veya ağrı ile birlikte gelişmesi durumunda bir diş hekimine veya çene cerrahisine danışmanız faydalı olabilir. Erken teşhis, potansiyel sorunların önlenmesine yardımcı olabilir. Özellikle bruksizm (diş gıcırdatma) gibi alışkanlıklarınız varsa, bu durum çene eklemi sağlığınızı etkileyebilir.

Öneriler
Gevşeme teknikleri, sıcak kompresler ve çene eklemini zorlamaktan kaçınmak gibi önlemler almak, çene sağlığınızı korumanıza yardımcı olabilir. Eğer durumunuzda bir değişiklik olursa, uzman bir hekimle görüşmek en iyisidir.

Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Baş İskeleti Nedir?
Baş İskeleti Nedir?
Kalça Kemiği Ağrıları ve Rahatsızlıklar
Kalça Kemiği Ağrıları ve Rahatsızlıklar
Sarı Kemik İliğinin Yapısı
Sarı Kemik İliğinin Yapısı
Leğen Kemiğinin Özellikleri
Leğen Kemiğinin Özellikleri
İskelet Bölümlerinin Özellikleri
İskelet Bölümlerinin Özellikleri
Güncel
Ayak Kemiklerinin Özellikleri
Ayak Kemiklerinin Özellikleri
Güncel
İskelet Çeşitleri
İskelet Çeşitleri
Güncel
Kas Çeşitleri ve Özellikleri
Kas Çeşitleri ve Özellikleri
Kemik Erimesi Belirtileri
Kemik Erimesi Belirtileri
El Bileği Kemikleri Nelerdir?
El Bileği Kemikleri Nelerdir?
Kol Kemikleri Türleri ve Özellikleri
Kol Kemikleri Türleri ve Özellikleri
Omurganın Özellikleri
Omurganın Özellikleri
Kıkırdak Deldirmek Faydaları ve Zararları
Kıkırdak Deldirmek Faydaları ve Zararları
Eklem Romatizması Belirtileri
Eklem Romatizması Belirtileri