Eklem Romatizması BelirtileriEklem romatizması, eklemlerin işlevlerini yerine getiremeyecek kadar iltihaplanmasına sebep olan, kişilerde ağrılarla kendisini gösteren kronik bir otoimmün rahatsızlıktır. Bu rahatsızlıkta eklemlerde oluşan şişlik, ağrı ve yorgunluğun yanı sıra özellikle sabahları eklemlerde görülen hareketsizlikler belirtiler arasında yer alır. Romatoid artrit genel olarak 40-60 yaşları arasında kendisini göstermeye başlar ve erkeklere oranla kadınlarda bu rahatsızlığa üç kat daha fazla rastlanır. Romatoid artrit yaşam boyu devam eden kronik bir hastalıktır. Eklem Romatizması Belirtileri Nelerdir?Romatoid artrit rahatsızlığı oluşan kişilerde ilk rastlanan belirtiler, eklemlerin bir veya birkaçında meydana gelen tutulmalarla kendisini gösterir. Tutulan bölgelerde ağrı, ısı artışı ve şişlik gibi rahatsız edici belirtiler vardır. Özellikle eklemlerde oluşan şişlikler sertlik hissine sebep olur. Bu durum genellikle sabahları yataktan kalkıldığında kendisini belirgin şekilde gösterir ve bu durum 1-2 saat civarında devam eder. Eklem romatizmasının ilk dönemlerinde genellikle tutulan eklemler bacak ve kollardaki eklemlerdir. En fazla tutulan eklemler ise el bileği ve ayak bileği eklemleridir. İlk dönemlerde eklemlerde oluşan hareket kısıtlılığı, eklem sertliği, şişlik ve ağrı hastalarda elin gücünü belirli derecede azaltır ve kavrama hareketini önlemeye başlar. İlerleyen yıllarda eklemleri çevreleyen kaslar güçsüzleşir ve kasları kemiğe birleştiren tendonlar kopmaya başlar, elin görünümü ise dışa dönmeye başlar. Ayaklarda meydana gelen tutulmalar, tıpkı eldeki tutulmanın benzeridir. Ayak ve el tutulması dışında kalçada, diz ve omuzda tutulmalar meydana gelebilir. Dizde oluşan tutulmalar ısı artışıyla ve şişlikle çabucak hissedilir. Ancak omuz ve kalça tutulmaları çabucak hissedilmeyebilir. Diz ve kalçalarda hızlı bir şekilde meydana gelen sorunlar, hastaların hareketlerini kısıtlayarak yürüme güçlüğüne ve şiddetli ağrılara neden olarak hastalarda pek çok hasara yol açar. Oluşan hasara göre hastalarda yürüteç, baston ve daha ileri safhalarda tekerlekli sandalye ile sonuçlanacak arzu edilmeyen durumlara rastlanabilir. Eklem Romatizmasının Erken Teşhisi ve Tedavi YöntemleriEklemlerinde şişlik ve ağrı olarak kendisini gösteren bu belirtiler, 10 günden fazla devam ediyorsa ve bu rahatsızlık 1,5 ay gibi bir zaman diliminde geçmiyorsa, kesinlikle uzman bir hekime başvurulması gerekmektedir. Erken teşhis, doğru tedaviye başlanması ile eklemlerde oluşacak hareket kısıtlılığının önüne geçebilir.
Eklem Romatizmasının Yönetimi ve Yaşam KalitesiEklem romatizması olan hastalar, hastalıklarını yönetmek için yaşam tarzlarında bazı değişiklikler yapmalıdırlar. Düzenli egzersiz, dengeli beslenme ve gerektiğinde psikolojik destek almak, hastaların yaşam kalitesini artırabilir. Ayrıca, ağrı ve şişliklerin yönetimi için düzenli ilaç kullanımı ve hekimin önerilerine uyulması önemlidir.
Eklem romatizması, yaşam boyu süren ve doğru yönetilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Erken teşhis ve tedavi, hastaların yaşam kalitesini önemli ölçüde artırabilir. |
Sabah kalktığımda eklemlerimde sertlik ve hareketsizlik hissediyorum, bu durum romatoid artrit belirtisi olabilir mi?
Cevap yazMerhaba Muharrem Bey,
Sabah kalktığınızda eklemlerinizde sertlik ve hareketsizlik hissetmeniz, romatoid artrit belirtisi olabilir. Ancak, kesin bir teşhis için bir doktora başvurmanız önemli. Eklemlerinizdeki bu rahatsızlık başka sağlık sorunlarının da belirtisi olabilir, bu yüzden uzman bir doktorun değerlendirmesini almak en doğru adım olacaktır. Sağlıklı günler dilerim.