{ "title": "Zıt Kaslar", "image": "https://www.iskelet.gen.tr/images/Zit-Kaslar-38.jpg", "date": "23.01.2024 04:12:30", "author": "Nülifer Çembertaş", "article": [ { "article": "Zıt kaslar; Kaslar, iskelet sistemini saran, vücuda esas şeklini veren ve eklemlerle birlikte çalışarak hareketi sağlayan yapılardır. Kasılıp gevşeyebilen aktin ve miyozin adlı motor proteinler ve lif demetlerinden oluşurlar. İnsan vücudunda bulundukları bölgelerdeki görevlerine göre, büyüklükleri ve şekilleri değişen yaklaşık 639 kas bulunur. Bu kas dokular uyaranlara tepki verme, uyaranları iletebilme, kasılabilme, uzayabilme, sertleşme, kalınlaşabilir ve esneyebilme özelliklerine sahiptir. Zıt kaslar ise hareket esnasında birbirlerinin aksi yönde hareket eder, biri kasılırken öbürü gevşeyen çift kas sistemine sahiptir. Antagonist kaslar olarak da isimlendirilir. Yaklaşık kullanım, şekil ve büyüklüğüne göre değişen 215 çift zıt kas bulunur. Bunlardan en bilinenleri kol ve bacak kasları, sırt ve karın kasları, diz, dirsek, omuz ve parmak eklemleri üzerindeki kaslardır.

Zıt kaslar ne işe yarar;  

Zıt kaslar açıcı ve bükücü kaslar olarak görev yapar. Normal şartlarda kasılan bir kasın tek başına tekrar normale dönmesi mümkün değildir. Zıt kaslar bu noktada devreye girer ve karşıt hareketi sağlar. Yani zıt kaslar olmasaydı avucumuzu sıktığımız zaman bir daha açmamız mümkün olmaz, bir adım attığımız zaman diğer ayağımızı yerinden oynatamaz ve kaskatı şekilde kalırdık. Zıt kaslar sayesinde kol ve bacaklarda bükülme ve gerilmeler ardışık olarak tekrarlanabiliyor, bir kas aktifleştiğinde diğer kas geri çekiliyor ve böylelikle hareketlerde devamlılığı sağlıyor.

Zıt kasların özellikleri nelerdir?

Birbirlerinin aksi yönde hareket ederler. Çift kas sisteminde sahiptir. Bu kaslardan biri gerildiğinde öbürü gevşer. Çizgili kaslardan oluşur. Her koordineli hareket asıl hareketi yapan agonist kasların kuvvet uygulamasına ve bu harekete karşı koyan antagonist kasların gevşemesine bağlıdır. Kol ve bacak kaslarındaki zıt kaslar benzer lif bileşimine sahiptir. Zıt kas liflerinin çapı cinsiyete göre değişir.

Zıt kaslar nasıl çalışır; 

Kasın birincil fonksiyonu olan kısalması 'konsantrik' harekettir. Bazı durumlarda zıt kaslar uzunlukları değişmeden hareket ederler, kaslarda uzama ya da kısalma olmadan gerçekleşen statik kuvvet gelişimi 'izometrik' harekettir. İzometrik hareket dirsek bükülü iken ya da bir şeyi sabit tutmaya çalışırken ortaya çıkan zıt kas fonksiyonudur. Kaslar hareket ederken uzadığında buna 'eksantrik' hareket denir. Dirseğin düz bir durumdayken bir ağırlığı aşağı indirmesi sırasında kaslar 'eksantrik' harekette bulunur. Dirseğin bükülmesi sırasında agonist kasılır, antagonist gevşer.

" } ] }