{ "title": "Yassı Kemik", "image": "https://www.iskelet.gen.tr/images/yassi-kemik.jpg", "date": "19.01.2024 21:08:22", "author": "Zican", "article": [ { "article": "
Yassı kemik, tanım olarak kalınlık olarak genişlik ve uzunluğundan daha kısa olan kemiklerdir. Vücudun göğüs, kafatası, kürek ve kaburga gibi kısımlarında bulunmaktadır. Yassı kemikler kırmızı kemik iliği ile doludurlar. İçlerinde sarı kemik iliğinin bulunduğu kanallar olmadığı için sadece kırmızı ilik bulundururlar. İsimlerinden de anlaşılacağı gibi yassı bir görünüme sahiptirler. Yassı kemikler vücudun birtakım bölgelerinde bulunmaktadırlar.

Yassı Kemiklerin Vücutta bulundukları bölgeler
Yassı kemiklerin üzerleri kemik zarı adı verilen bir zarla kaplıdır. Zarın altında kemiğin ana yapısını oluşturan sıkı durumdaki kemik dokusu yer almaktadır. Vücutta yer alan bu kemiklerin en büyük özelliği dışarıdan gelebilecek etkenlere karşı koruyucu etki sağlamaktır. Yassı kemikler iskelet sisteminin bir parçasıdırlar. İskelet sistemi kısaca vücutta yer alan tüm kemiklerin bir araya gelerek oluşturdukları yapıya verilen genel isimdir. İskelet sisteminin temel görevi organizmaya fiziksel olarak destek sağlamak ve iç organları koruyacak bir yapı oluşturmaktır.

Yassı kemikler de bu sistemin en önemli parçalarındandır. Çünkü iskelet sistemi içerinde çok büyük önem taşıyan hayati iç organları korurlar. Kemikler genel olarak minerallerden oluşan bir yapıya sahiptirler. Hareket edebilmeleri için iskelet sisteminin bazı kısımlarında eklemler ve kaslar bulunmaktadır. Yassı kemikler dışında insan vücudunda uzun kemikler ve kısa kemikler bulunmaktadır. Kemiklerin kaslar ve eklemler ile oluşturdukları iskelet sisteminin vücuda dik durma ve şekil verme dışında da bazı görevleri vardır. Örneğin kan hücrelerinin üretimi.

Yassı kemikler başta olmak üzere tüm kemikler kan üretimi sağlarlar. Yine yassı kemikler başta olmak üzere kalsiyum ve fosfor gibi minerallerin depolanmasını sağlarlar. Kemik dokunun önemli bir parçası olan yassı kemiklerin sağlıklı bir yapıya sahip olmaları için kalsiyum, fosfor, magnezyum ve D vitaminleri başta olmak üzere dengeli bir beslenme tarzı şarttır. Aksi halde yassı kemikler ve iskelet sistemindeki diğer kemikler görevlerini düzgün yapamaz duruma gelirler.

Yassı kemiklerin görevleri

" } ] }