{ "title": "Yarı Oynar Kemikler", "image": "https://www.iskelet.gen.tr/images/Yari-Oynar-Kemikler-27.jpg", "date": "19.01.2024 23:54:40", "author": "Nülifer Çembertaş", "article": [ { "article": "Yarı Oynar Kemikler; Eklem yapan iki kemik arasında sarı kıkırdak adı verilen ve elastik kıkırdak dokudan oluşmuş disklerin olduğu, hareket kabiliyeti sınırlı kemik türüdür. Eklem sıvısı ve kemikler arasında boşluk bulunmaz. Kıkırdaksı eklemler olarak da bilinirler. Yaşlanma ile esnekliğini kaybetmeye başlar ve yaş ilerledikçe hareket kabiliyeti iyice azalır. Yarı oynar kemiklerde hareket kabiliyeti kıkırdak dokunun esnekliği oranında artar. İskelet sistemi içindeki amacı hareket sağlamak değil hareket için gerekli esnekliği sağlamaktır.

Yarı oynar kemikler nerede bulunurlar

Omurga, alt çene kemiği, göğüsteki bazı kemikler ve parmaklar yarı oynar eklemlerden oluşurlar. Omurga kemikleri yarı oynar kemiklere en güzel örnek olarak verilebilir. Yaş ilerledikçe belini dik tutmanın daha zor olmasının temel nedenide yarı oynar kemiklerin elastiki yapısında azalma olmasıdır. Eğer omurga kemikleri yarı oynar özellikte olmasaydı dik duramazdık.

Yarı oynar kemikler kaça ayrılırlar; Yarı oynar kemikler Sinkondrozis tipi eklemler ve Simfizis tipi eklemler olmak üzere ikiye ayrılırlar
Yarı oynar kemiklerde hareketsizlik veya ağır sporlar kemiklerin esnekliğini kaybetmesine neden olabilir. Vücut esnetme hareketlerini düzenli olarak tekrar etmek, dik oturmaya çalışmak ve ani hareketlerden kaçınmak yarı oynar kemiklerin esnekliğini korumak ve sağlık açısından önemlidir.
" } ] }