{ "title": "Uyluk Kemiği", "image": "https://www.iskelet.gen.tr/images/Uyluk-Kemigi-13.jpg", "date": "21.01.2024 18:01:29", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Uyluk kemiği, bir diğer adıyla femur, vücutta en güçlü ve büyük kemiklerinden biridir. Uyluk kemiği oldukça geniş bir kas dokusu tarafından çevrelenmiştir. Uyluk kemiği, kalça ekleminden başlayarak, diz eklemine kadar ulaşır. Kemikte meydana gelen kırıklar femur kırığı olarak tanımlanır.

Uyluk kemiği kırıkları neden olur?

Uyluk kemiği kırıkları, düşme, trafik kazası, silah yaralanmaları gibi şiddetli travmalar sonucu olur. Bunların haricinde kemik tümörü, enfeksiyon gibi durumlarda uyluk kemiği zayıflayarak kırılması kolaylaşır.

Uyluk kemiği kırıkları belirtileri nelerdir?

Uyluk kemiği kırıklarında uyluk kısmında dışarıdan belli olan şekil bozukluğu, ağrı, uyluğu kımıldatamama, bacak üstüne basmakta zorlanma görülür. Eğer kırık açıksa enfeksiyon ve kan kaybı gibi semptomlar görülebilir.

Uyluk kemiği tanısı nasıl yapılır?

Uyluk kemiği kırıkları fiziksel muayene yardımıyla kolaylıkla konulabilir. Nörolojik ve dolaşım muayenesi sayesinde damar ve sinirlerde oluşabilecek hasar araştırılır. Radyolojik muayene sonrası kırığın şekli belirlenerek uygun tedavi seçeneğine başlanır.

Uyluk kemiği kırığı tedavisi nasıl yapılır?

Uyluk kemiği kırığı yetişkinlerdeyse tedavide hemen cerrahiye başvurulur. Cerrahide çivileme yöntemi kullanılır. Çivileme, kırık bölge açılarak ya da kapalı olacak şekilde uyluk kemiğine çivi yerleştirme işlemidir. Kırığın durumuna göre kilitli veya kilitsiz şekilde yapılır. Kilitli çivileme, uyluğun içinde çivi kırık yerin üst ve alt kısmından kemik vidalarla belirlenir. Daha çok parçalı kırıklar için kısalmayı engellemek amacıyla yapılır. Kırıkta kısalma riski yoksa parçanın kaymasını önlemek için tek vidayla çivileme yapılır.

Uyluk kırığı kaç günde kaynar?

Uyluk kemiği kırığı yaklaşık olarak 6 ay içinde iyileşir. Bazı durumlarda kaynamada gecikme, kısalma, açılı kaynama gibi sorunlar meydana gelebilir. Beraberinde enfeksiyon, akciğer embolisi gibi komplikasyonlar görülebilir. Uyluk kırıklarında emboliyi engellemek amacıyla herhangi bir sorun yoksa düşük dozlarda heparinle proflaksi yapılabilir.
" } ] }