{ "title": "Üst Taraf Kemikleri", "image": "https://www.iskelet.gen.tr/images/ust-taraf-kemikleri.jpg", "date": "23.01.2024 03:40:09", "author": "Kelami", "article": [ { "article": "
Köprücük kemiği (Clavicula)

Sternum ve kürek kemiği ile eklem yapar. 15-17 cm uzunluğunda 2-3 cm genişliğinde ve herhengi bir travmada kolay kırılabilir bir kemiktir.

Kürek kemiği (Scapula) Üçgen şekilli yassı iki kemiktir. Ön ve arka olmak üzere iki yüzü vardır. Ön yüzde omur kaslarının bağlandığı noktalar vardır.

Kol ya da pazı kemiği (Humerus) Vücudun üst kısmına ait en uzun kemiktir. Üstte kürek kemiği altta ise önkol kemikleri ile eklem yapar. Dirsek kemiği (Ulna)

Üst ucu kalın alt ucu incedir.

Radius (Önkol kemiği)

Önkolun dış yan tarafında bulunan kemiktir. Ulnaya paralel uzanır fakat daha kısadır.
El kemikleri.

Toplam 27 kemikten oluşur. El bilek kemikleri el tarak kemikleri (5) ve el parmak kemikleri (14) olmak üzere 3 grupta incelenir.
Alt taraf kemikleri.

Kalça kemiği (Os coxae)
Kalça kemiği kanadı (Os ilii) oturga kemiği (Os ischii) ve çatı kemiğinin (Os pubis) ergenlik çağında birleşmesi ile oluşur.
Leğen kemiği (Pelvis)

Arkada sakrum ve koksik yanlarda ise kalça kemiklerinin aralarında eklemleşmesinden meydana gelir. Geniş olan üst parçasına pelvis major (Büyük pelvis) alt parçasına ise pelvis minör (Küçük pelvis) denir. Pelvis çapları önemlidir. Çünkü doğum sırasında uterus ve karın kaslarının kasılması sonucu aşağıya itilen çocuğun dışarıya çıkabilmesi için önce küçük pelvisten geçmesi gerekir. Erkek pelvisi ile kadın pelvisi arasında farklılıklar vardır. Kadın pelvisi daha geniş yüksekliği daha az sakrum daha kısa ve geniştir.

Uyluk kemiği femur (Os femoris): İskeletin en uzun en kalın ve en sağlam kemiği olup kalça kemiği ve tibia ile eklem yapar.

Diz kapağı kemiği (Patella): Tabanı yukarıda olan bir üçgen gibidir. Ön yüzü deri altından hissedilir. Kaval kemiği (Tibia): Vücudun en uzun ikinci kemiğidir. Tibianın üst ucu alt uca göre daha incedir. İnce fakat çok sağlam bir kemiktir." } ] }