{ "title": "Tarak Kemiği", "image": "https://www.iskelet.gen.tr/images/tarak-kemigi.jpg", "date": "21.01.2024 14:17:39", "author": "duygu yaray", "article": [ { "article": "
Tarak kemiği, ince ve uzun olan beş tane kemikten oluşur. Yaş ilerledikçe, tarak kemiğinin alt kısmında iki kemik daha oluşur ve böylece sayıları yediye ulaşır. Her ayakta, beşer tane tarak kemiği bulunur. İlki metatarsal kemiktir. Bu kemik, öteki dört kemikten daha kısa ve daha kalın bir kemiktir. Koşarken ya da yürürken, ayak yerden itilerek, vücudun tüm ağırlığı parmak uçlarına ve tarak kemiklerine aktarılır. Oluşan bu ağırlığın, çok büyük bir bölümü bir ve ikinci metatarsal kemikler tarafından, taşınmaktadır. Ayaklardaki tarak kemiğinde oluşan sorunların çoğu, darbe veya ayağın ağırlık dağıtma şeklinin etkilendiği zaman, meydana gelmektedir. Böyle durumlarda, tarak kemiklerini üzerine daha çok ağırlık biner, özellikle metatarsal kemik uçlarıyla, parmak kemikleriyle birleşen yuvarlak uçlarda, ağrı ya da iltihaplı bir durum meydana gelebilmektedir.

Fazla spor yaparken, ayağın ön kısmında büyük bir ağırlık oluşur. Özellikle uygunsuz ayakkabı kullanıldığı zaman, sorun oluşma riski daha fazladır. Ayakta bulunan taban kavisi yüksek olduğunda, metatarsal kemiklere daha çok ağırlık binmektedir. Çekiç parmak olarak tanımladığımız sorun ise yüksek ya da küçük ayakkabı giyenlerde, parmakların düz olarak duramaması durumudur. Böyle bir sorun oluştuğu zaman, özellikle ikinci parmaktaki eklemler kıvrılarak, aşağı doğru eğilir. Bu sıkışmayla da kemik uçları çöker. Baş parmakta kemik çıkıntısı sorunu da çok rastlanılan bir sorundur. Bu durum, ayak başparmağında şişlik ve ağrıyla beraber ortaya çıkar. Bu sorun çoğu zaman, genetik olarak bilinse de bazen yüksek topuk giyenlerde de rastlanabiliyor. Kadınlarda, erkeklere oranla daha fazla görülür. Ameliyatla düzelebilecek bir sorun olmakla beraber, ameliyat sonrası yeteri kadar dinlenilmemesi halinde, tarak kemiğinde sorunlar meydana gelebilir. Vücut ağırlığı arttıkça, kemiklere daha fazla yük binmektedir. Fazla kiloların verilmesi, tarak kemiğinde sorun yaşama riskini de azaltır. Sinirlerin çevresinde bulunan lifli dokunun büyümesiyle, üçüncü ve dördüncü tarak kemiklerinin uçlarında, morton nöronu adı verilen, sorun oluşur. Bu soruna da yine yüksek ayakkabı ve yoğun yapılan spor sebep olmaktadır.
" } ] }