{ "title": "Sarı Kemik İliği", "image": "https://www.iskelet.gen.tr/images/Sari-Kemik-Iligi-89.jpg", "date": "19.01.2024 17:41:19", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Sarı kemik iliği, Akyuvarlar, alyuvarlar su ve yağdan meydana gelmektedir. İnsan bedeninde bulunan kemiklerin boşluklarını dolduran oldukça yumuşak bir yapıda damardan daha zengin dokudur. İnsan bedeninde oldukça büyük bir öneme sahip olan bu dokular hayat için gerekli olduğu kadar bedende bulunan organların ve yapının sağlıklı fonksiyon yapabilmesi için büyük bir öneme sahiptir. Yapılan incelemelere göre her iki iliğin de milyonlarca kılcal damara sahip olduğu saptanmıştır. İnsan vücudunda sarı ve kırmızı kemik iliğinin dağılımı yarı yarıyadır. Son derece önemli bir vazifesi bulunan kemik iliği, vücuttaki kan hücrelerinin yapımını sağlamaktadır. Bu denli önemli olan bu doku, herhangi bir sebepten dolayı işlevini yitirdiğinde ve özelliğini kaybettiğinde ölümcül hastalıklar meydana çıkabilmektedir. Bunların başında da lösemi hastalığı gelmektedir. Hastalığın tedavisi için de kemik iliği nakli gerekmektedir.

Sarı kemik iliğinin yapısı

Sarı kemik iliğinin büyük ölçüde yağ hücrelerinden oluşur. Yağ hücrelerinin renginden ötürü bu ismi alır. Yeni doğanlarda kemik iliğinin hepsi kırmızı kemik iliğiyken, büyümeyle birlikte, zaman içerisinde yerinisarı kemik iliğine bırakmaya başlar. Sarı kemik iliği, ağır kanamalar veya hipoksi durumunda, aktif olarak kan hücresi üretme yeteneği de olan kırmızı kemik iliğine dönüşebilir. Yani, bir manada, kırmızı kemik iliğine yedeklik görevi görür. Bu kemik iliği hipoksi durumunda, aktif olarak kan hücresi üretme yeteneğine sahip olan kırmızı kemik iliğine dönüşebilir. Ciddi kan kaybı durumunda vücut sarı iliği kırmızıya dönüştürerek kan üretimini hızlandırır.

Yetişkinlerde ortalama 2,6 kg kemik iliği olur, bunun yarısı kırmızıdır. Kırmızı ilik başlıca yassı kemiklerde ve uzun kemiklerden olan humerusun proksimal ve femur ucundaki süngerimsi kısımda bulunur. Sarı ilik uzun kemiklerin orta kısmındaki boşlukta bulunur.

Mikroskop altında inceleme yapıldığında ilik içinde ve çevresindeki hücreler ayırt edilebilmektedir. Hücrelerin başında gelen eritroblastlardır. Bu hücreler çeşitli merhalelerden geçerek çekirdeklerini kaybetmesi neticesinde alyuvar olarak görevlerini devam ettirmektedirler. Çok çekirdekli büyük hücre olan megakaryositler ise kanda ortaya çıkan trombositlerin yapımında görevlidirler. Son zamanlarda uzmanların çalışmaları sonucunda ortaya çıkarılan durum ise insan vücudunda bulunan bütün kemik iliklerinin bir ana hücreden ortaya çıktığı uzmanlar tarafından tespit edilmiştir.
" } ] }