{ "title": "Radius", "image": "https://www.iskelet.gen.tr/images/Radius-43.png", "date": "20.01.2024 14:43:24", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Radius: önkolda bulunan kemiklerden biridir. Anatomik duruştaki pozisyona göre radius önkolun lateral (Başparmağın tarafında) kısmında bulunur. Dirsekte humerus ile el bileğinde ise skafoid kemik ve lunatum kemiğiyle eklem yapar. Önkolda bulunan iki kemikten hareketli olan bir kemiktir. Pronasyon (İç rotasyon) ile supinasyon (Dış rotasyon) hareketleri içinde ulna sabit kenradius hareket eder. Radiusun proximal kesiminde bulunan caput radii (Humeroradial eklemle alakalıdır)'nin üstünde bir tane çukurluk bulunur. Bu çukurluğun ismi fovea capitis radiidir. O çukurluk humerusun capitulum humeri ismi verilen kısmı ile eklem yapar. Bundan ayrı kaput radiiyi çepeçevre saran ve circumferentia articularis denilen kısım ulna kemiğinin incisura radialis adı verilen çentik kısmı ile eklem yapar.

Radius Bağlantıları: Caput radiinin alt bölümünde kalan kısma radiusun boynu manasına gelen collum radii ismi verilir. Collum radiinin de hemen altındaki, radius iç rotasyondayken içe; radius dış rotasyonda iken de öne doğru bakan yumru biçimindeki yapıya tuberositas radii ismi verilir. Tuberositas radiikolun flexor adalesinden biri bulunan musculus biceps brachiinin bitiş yeridir. Radiusun gövde kısmı içinde Musculus pronator teres adalesinin sona erdiği tuberositas pronatoria denilen çıkıntı şeklinde ve tuberositas radiiye benzeyen bir yapısı vardır. Radiusun distal kesiminde ise musculus brachioradialis'in bağlı olduğu bir çıkıntı bulunur. Bu çıkıntının adı da processus styloideus'tur. Radius distal bölümünde karpal kemikler ile eklem yapar. Bu eklemin yüzeyi facies articularis inferior ismini alır. Radius hem proximalde hem de distalde ulna ile eklem yapmaktadır. Proximaldeki eklem articulatio radioulnaris proximalis, distaldekinin adı ise articulatio radioulnaris distalistir.

Radius Kırıkları: Gençlerde, zorlu yaralanmalarda mesela el bileğinin üstüne yüksekten düşme, trafik kazası sonucu oluşan kırıklar osteoporoz ile daha hafif travmalarda da aynı kırıklar görülebilmektedir. Kırıklar en çok, el bileğinde radius kemiğinin uç kısmında görülür. El bileği kırıklarının belirtileri sanılanın aksine, burkulmalardan daha farklı değildir. El bileği üstünde şişlik ve hareketle veya hareketsiz oluşan ağrı en fazla rastlanan belirtilerdir. Radius kırıklarında, el bileği kısmında çatal sırtına benzer şekilde deformite oluşabilir. Küçük kemik kırıklarında ise bu deformite oluşmaz.

RadiusKırık şüphesinde Yapılacaklar: El bileği karton veya tahtayla alttan destek verilmeli ve hareket ettirilmemelidir. Şiş bölgesine buz konulup şişliğin hafifletilmesi sağlanıp sonra en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Doktor muayenesinden sonra en az iki yönlü röntgen filmi çekilerek tanı konulabilir. Küçük olan kırık parçalarını daha ayrıntılı tespit için bilgisayarlı tomografi çektirilir. Manyetik rezonansla görüntüleme daha çok eklem çevresinde bulunan bağlar, tendonlar hakkında bilgi verir.

Radius KırıkTedavisi: Kırığın yer değiştirmesi olması ya da değiştirmemesi, parçalı veya parçasız olması doğru tedavinin belirlenmesi için esas faktörlerdir. Ayrıca hasta kişinin yaşı, genel sağlık durumu, işi ve el bileğindeki kireçlenme olup olmaması tedavi şeklinin belirlenmesinde önemlidir. Yerinden oynamayan ve parçalı olmayan kırıkların alçıyla tedavisi mümkündür. Fakat oynamış, parçalı kırıkların çoğu ameliyat gerektirir.
" } ] }