{ "title": "Protez", "image": "https://www.iskelet.gen.tr/images/Protez-39.jpg", "date": "20.01.2024 05:26:20", "author": "Hatice KOL", "article": [ { "article": "
Protez Nedir; Protezler, eksik dişlerin yerine yerleştirilen ve ağza takılıp çıkarılabilen dişlerdir. Proteze alışmak zaman almakla ve asla doğal dişler gibi olmamakla birlikte günümüzde yapılan protezler, eskilere oranla daha doğal görünümlü ve daha kullanışlı olmaktadır. Tam ve bölümlü olmak üzere iki tür protez bulunmaktadır. Diş hekimi, değiştirilmesi gereken diş sayısına ve maliyete göre kişi için en iyi protez tipinin seçimini yardımcı olabilmektedir.

Protezin Fonksiyonu Nedir?

Tam protezlerde, diş eti üzerine yerleştirilecek dişeti renginde akrilik taban kullanılmaktadır. Üst protezin tabanı damağın üst tarafını kaplarken, alt protez ise dilinizi kolay oynatabilmeniz için at nalı şeklinde olmaktadır. Protezler, ağızdan alınan modele göre diş laboratuvarlarında hazırlanmaktadır.

Geleneksel Tam Protez

Geleneksel tam protez, tam dişsizlik durumlarında veya ağızda kalan tüm dişler çekildikten ve dokular iyileştikten sonra ağza yerleştirilmelidir. İyileşme aylar sürebileceğinden, bu süre zarfında ağızda hiç diş olmaz.

Geçici Tam Protez

Geçici tam protez, ağızda kalan dişler çekildikten hemen sonra takılmalıdır. Geçici protez, dişsiz kalmaktan daha iyi bir çözüm gibi görünmüş olsa da takılmasını takiben birkaç ay sonra tekrar düzeltilmesi gerekmektedir. Bunun nedeni, dişleri destekleyen kemiğin iyileşme durumunda yeniden şekil alması ve protezin ağızda gevşemesine neden olmasından kaynaklanmaktadır.

Bölümlü Protez

Bölümlü proteze takılan metal bir tırnak ile doğal dişlere yerleştirilir. Bazı doğal dişlerin üzerine kuronlar yerleştirilerek, protez sabitlenir. Bölümlü protezler, takılıp çıkarılabilme özelliklerinden dolayı köprülere alternatif olarak kullanılmalıdır.

Protezlere Alışılması Ne Kadar Sürer

Yeni protezler ilk birkaç hafta hatta birkaç ay garip veya rahatsız edici gelebilmektedir. Yemek yerken ve konuşmak için protezlere biraz çalışmak gerekmektedir. Dolgunluk veya gevşeklik hissi olması normaldir. Yanaklardaki kasları ve diliniz protezi yerine tutmayı öğrenmeye çalışmalıdır. Aşırı tükürük akışı, dilin yeterli boşluk bulmama hissi ve meydana gelen hafif tahrişler ya da ağrı normal olarak oluşmaktadır. Rahatsızlık hissedildiğinde anladığınız zaman kontrol için diş hekimine gidilmesi gerekmektedir.

Protez Ne Kadar Süre Kullanılabilir

Zamanla, protez yıpranabilmektedir ve bu nedenle düzeltilmesi, yeniden yapılması veya yeniden yerine oturulması gerekmektedir. Protezin yeniden oturtma, mevcut protez dişleri dururken tabanını yeniden yapmak anlamına gelmektedir. Ayrıca yaşlandıkça, ağız doğal olarak değişime uğrayabilmektedir. Bu değişiklikler protezin gevşemesine yol açacak, çiğnemeyi güçlendirecek ve dişler tahriş olabilmektedir. En azından, diş muayenesi için yılda bir kere diş doktoruna görünülmesi gerekmektedir. Sağlıklı günler dilerim.
" } ] }