{ "title": "Omurganın Görevleri", "image": "https://www.iskelet.gen.tr/images/Omurganin-Gorevleri-85.jpg", "date": "20.01.2024 10:28:06", "author": "Doğukan Durak", "article": [ { "article": "
Omurganın Görevleri, Omurga (Columna Vertebralis) başın alt kısmından başlayıp kuyruk sokumuna kadar inen omurların oluşturduğu dizeye verilen isimdir. Omurgayı oluşturan toplam 33-34 omur bulunur ve omurga görevlerine göre Servikal, Torakal, Sakral ve Koksal olmak üzere ayrı ayrı kısımlara ayrılmıştır.

Omurganın Ana Görevleri
Servikal Omurganın Görevleri: Boyunda bulunur ve 7 adet omur yer almaktadırlar. Servikal Omurgadan geçen sinirler kolların ve ellerin hareket ettirilmesini sağlamaktadır. Servikal Omurgada hasar meydana gelirse ellerde, kollarda veya vücudun alt kısımlarında felç meydana gelebilir. Bu felç son derece tehlikeli olduğunda ölümle dahi sonuçlanabilir.

Torakal Omurganın Görevleri: Başın en alt kısmından başlayıp kaburgayla-omurganın birleştiği kısma kadar olan bölgedeki 12 omurdan oluşan kısımdır. Torakal Omurga gövdenin kontrolünü sağlamaktadır. Torakal Omurgaya herhangi bir hasar meydana gelirse canlı gövdeden aşağıda kalan kısımda felç geçirebilmektedir.

Sakral Omurganın Görevleri: Kuyruk sokumu bölgesinde bulunan bu kısım 5 omurdan oluşmaktadır. Sakral Omurga ayakların, genital bölgenin kontrolünü sağlamaktadır. Sakral Omurgada meydana gelebilecek bir hasarla genital bölge ve ayaklar işlevini yitirebilir.

Koksal Omurganın Görevleri: Kuyruk sokumunun en ucunda birleşen 3-4 omurdan oluşur. Koksal Omurga en az bozukluğa neden olabilecek bir bölgedir. Burada meydana gelebilecek bir hasar kısmi olarak ayakların işlevinde bozukluk meydana getirebilir.

Gelişimini sağlıklı şekilde tamamen tamamlamış olan bir omurga yapısal olarak S harfine benzemektedir. Bu yapısal özellik omurganın yaylanabilmesini ve insanın rahat hareket edebilmesini sağlamaktadır. Sağlıklı bir omurga görevlerini en iyi şekilde yerine getirir.

" } ] }