{ "title": "Leğen Kemiği", "image": "https://www.iskelet.gen.tr/images/legen-kemigi.jpg", "date": "20.01.2024 18:14:21", "author": "Periru", "article": [ { "article": "
Leğen Kemiği, Pelvis başka bir adı ise leğen kemiğidir. Leğen kemiği belirleyici olarak bel kısmında ve kalça kısmında bulunduğu, kuyruk sokumunun biraz üst kısmında yer aldığı ve kaslı bir kemiktir. Leğen kemiğinin omurgayla ve bacakların aralığındaki bağı oluşturan bir yük taşıyıcılığını üstlenen kemik yapısıdır. Altında uyluk kemiklerinin üstündeki omurgasıyla eklem yapmaktadır. Leğen kemiği bacaklarda ve vücutların hareketlerinin etkenliğini oluşturan kaslar tutunur. Ön karın ön duvarla birleşerek leğen kemiğine de iç organlarının bulunduğu karın boşluğu alt taraftan bölünürler.

Leğen kemiği ile oluşan pelvis boşluğu kadınların doğumsal yolunu bütünleyen bir kavramı oluşturmaktadır. Leğen kemiği vücudun iskeletini ve vücudun dimdik ayakta olması için önemli bir kemik grafiğidir Taban yukarıya bakar şekilde tepe tarafı aşağıya dönük bir huniye benzemektedir. Büyükçe olan bu duvarlar ile küçük duvarın kaslarla bağlarını tamamlamaktadır. Arkasında tam orta çizgisinin üst tarafında kuyruksokumu kemiği ve kuyruk kemiği ile her iki yanında da leğen kemiğinin ortasındaki eklem leğen kemiği iskeletini bütünleştirmektedir. Leğen kemiğinin üstünde duran kısma büyük pelvis alt tarafındaki de küçük pelvisi tamamlar. Hem küçük pelvis hem de büyük pelvis birbirinden promontorium ve simfizis pubis ile bölünürler. Pelvisin boşluğu darlaşarak, üstünde oluşan pelvisin üstündeki darlık altında kalan kısmına pelvis alt darlığı denmektedir. Alt darlığı pelvis döşemesi olarak geçen ve kaslar ile bağlarından gelişmiş bir yumuşak dokusu vardır. Bu döşemede üretra, rektum ve vajina aralıkları bulunur. Doğumsal esnada pelvis çapının bebek başının birbiriyle eşdeğerde olması için gereklidir. Bazı durumlarda bu eşdeğer oluşamaz ise sezaryen doğumu gerçekleşir. Progesteron hormonunun pelvis aralığında oluşan eklemler bunu gevşetip çapını büyütür. Pelvisin içindeki orta kısmında ve yan taraflarda iki adet eğik çizgiler halinde kabartılı görünüm sergileyip oluşturduğu darlık iki kısımdır. Büyük leğen ve küçük leğen olarak ayrılır.

İki Pelvisi birbirinden Ayıran Sınır
Genel anlamda yayık gibi görünümlü bir oyun kağıdına benzer kupa modelinde, ancak şekil itibariyle ve büyüklüğü kişinin cinsiyetine göre farklılıklar göstererek pelvis üst darlığının önüne ve aşağıya bakan bir düzlemi üstünde duran, yatay düzlemi arasındaki derecesi 60'lık açıdan ibarettir.

Büyük leğen; Üst darlık üstünde duran ve kalça çukuru ile sakrum'un yan parçaları terminal çizginin üzerinde duran kısımları aralığında oluşan boşluktur.

Küçük leğen; Leğen pelvis ismi ile de bilinen küçük leğen, tüm pelvis boşluklarının alt tarafında duran kısımdır. Alt darlık ismi ile piyeste main şekline benzer bir darlıkla sınırlı olmasıdır.

Leğen Kemiğinin Görevleri Nelerdir?

Leğen kemiği omurgamızın ve bacaklarımızın aralığında duran halkaya benzer bir kemiktir. İçeriğinde çoğu organlarımızı oluşturmakta, bu organları koruyabilmek ve omurgadan gelen vücudun ağırlığını bacak kısmına vermektedir. Leğen kemiği adı altında pelvis omurgası ile yürümemize olanak veren bacaklarımızın aralığındaki ağırlığı taşıyan köprü görevini görmektedir. Örneğin; Oturmak, kalkmak, yürümek gibi gün içerisinde yaptığımız hareketler esnasında bu ağırlık pelvisin oluşturduğu omurga kısmına gönderilmesidir. Bir de leğen kemiğinin içeriğinde büyük damar, sinir, idrar yolları, sindirim sistemi ve üreme sistemine ait organlarımızı bulundurmaktadır.
" } ] }