{ "title": "Kürek Kemiği", "image": "https://www.iskelet.gen.tr/images/kurek-kemigi.gif", "date": "19.01.2024 00:55:58", "author": "Kasene", "article": [ { "article": "Kürek kemiği, omuzun mafsal kısmını kol kemiği ile oluşturan yassı kemiktir. Sırtın üst tarafında hem sağ tarafta hem de sol tarafta olmak üzere iki tanedir. Tıbbi olarak \"scapula olarak isimlendirilmektedir. Kaburga kemiklerinin üzerinde bulunur ama kaburga kemikleri ile kürek kemiği birleşmemişlerdir. Omuzlarda bulunan mafsal yani eklem kısımları kolun kolayca her tür hareketi yapmasını sağlarlar. Ancak kürek kemiği bu bölgede yer almasına rağmen hareketli değildir. Bu yapısal farklılık nedeni ile kürek kemiği eklemlerde hareketlerde rol oynamaz.

Kürek kemiğinin yapısı ve görevi

Kürek kemiği, gövde iskeletine kaslar yardımıyla bağlanmıştır. Yapısı şekil olarak üçgendir. Kemiğin arka yüzünün üst tarafında \"spina skapula\" adı verilen bir kemik çıkıntısı yer almaktadır. Bu kemik çıkıntısı yüzeyden dış yan tarafa doğru uzantı şeklindedir. Bu çıkıntı kemiğinin uç bölgesi \"akromion\" olarak isimlendirilmektedir. Kürek kemiğinin iki yüzeyinde de kabartılar ve birçok girinti çıkıntı bulunur. Omuz eklem bölgesi ve kol kemiğinin hareket etmesini sağlayan kasların büyük çoğunluğu kürek kemiğinin yüzeyindeki girinti ve çıkıntılara yapışmıştır. Tıp dilinde scapula olarak adlandırılan bu kemik üzerinde yer alan 17 adet kas ile omuz ve solunum sistemine çok önemli fonksiyonlar yaptırmaktadır. Omuz bölgesindeki eklemlerin hareketi sağlayabilmesi için kürek kemiğinin tam manası ile kilitlenmiş olması gerekmektedir. Çünkü soluk alıp verme hareketinin tam olarak yapılabilmesi bu sabitleşmeye bağlı olarak gerçekleşebilmektedir. 17 adet kastan 4 tanesi kürek kemiğinin sabitlenerek kilitlenmesini sağlarken diğer 13 kas da omuz hareketlerinin yapılmasını ve soluk alıp verme işleminin gerçekleştirilmesini sağlamaktadır.

Kürek kemiğinin ağrılara neden olması

Kürek kemiği hareketli olmayan bir yapıya sahiptir. Ancak bazı yaşam tarzı etkilerinden dolayı bu kemik yapısı sağlık sorunlarına temel oluşturabilmektedir. Belirtilen rahatsızlık çağımızın önemli sorunlarından biridir. Çünkü bilgisayarların kullanılma sıklığına bağlı olarak fazlaca görülebilen bir sağlık sorunudur. Oturma pozisyonundaki bozukluğun yanı sıra uzun süreler pozisyon değiştirmeden sabit kalacak şekilde oturmak kürek kemiğinde ağrılara yol açar. Ayrıca egzersizden uzak bir yaşam tarzı da bu ağrıların daha sık yaşanmasına neden olur. Belirti olarak kürek kemiği ağrıları damar sıkışması ya da sinir sıkışması gibi farklı iki tür belirti şeklinde hissedilir. Damar sıkışması olması durumunda kolda morarma ve şişlik oluşması görülür. Sinir sıkışması durumunda ise kolda ağrı ve uyuşma, koltuk altında ağrı oluşmaktadır. Teşhis için MR çekilmesi, EMG ve SEP gibi ölçümler yapılabilmektedir. Ancak tüm bu teşhis metotlarına karşı kesin bir teşhis yapılması söz konusu değildir. Kürek kemiğinden kaynaklanabilen bu rahatsızlıklara karşı çeşitli tedavi metotları uygulanabilmektedir. Fizyoterapi seansları şeklinde tedavi uygulanabilmektedir. Kürek kemiği kaynaklı olarak ortaya çıkabilen omuz ve boyun bölgesi ağrıları omuz ve kollar ile fazla ağırlık taşınması sonucu görülür. Ağrıları çok fazla olan hastalara, kürek kemiği kaynaklı sorunlara karşı bazı durumlarda fizyoterapi uygulamaları yetersiz olabilir bu nedenle boyun ve sırt bölgesinden enjeksiyon uygulaması yapılabilmektedir. Yine de tedavi yetersiz olursa cerrahi müdahale söz konusu olabilir.
" } ] }