{ "title": "Kıkırdak Çeşitleri", "image": "https://www.iskelet.gen.tr/images/Kikirdak-Cesitleri-96.jpg", "date": "21.01.2024 00:11:36", "author": "Nülifer Çembertaş", "article": [ { "article": "Kıkırdak Çeşitleri, Vücutta yarı taşıyıcı bir görev üstlenen kıkırdak, kemik dokudan daha yumuşak ve esnek olan bir bağ dokudur. Eklemlerde, omurlar arası disklerde, kulakta, boğazda, burunda ve göğüs kafesinde yer alırlar. Bulundukları bölgedeki işlev ve yapılarına göre sınıflandırılırlar. Bilinen 3 farklı kıkırdak çeşidi bulunmaktadır. Bu kıkırdakların hiçbirinde damar yapı ve sinir bulunmaz.

Kıkırdak Çeşitleri Nelerdir?

Eklemlerde yer alan kıkırdak: Hiyalin kıkırdak olarak adlandırılır. Vücuttaki kıkırdakların çoğu bu türdedir. Işığı çok az geçiren saydam yapısı dolayısıyla hiyalin adını almıştır. Hareketli eklemlerde ve kemiklerin içinde kemikleşme merkezi olarak yer alır. Kuru ağırlığının yüzde 40'ını tip 2 kolajen oluşturur. İçerdiği kolajen sayesinde basınca en dayanıklı kıkırdak çeşidi olmuştur. Eklem dışında ergin bir insanın bronşlarında, solunum yolu çeperlerinde, burun ve gırtlağında yer alır. Mikroskobik inceleme sırasında bazı hücrelerin birbirinden ayrılmadığı, ikili üçlü gruplar halinde bulunduğu gözlenmiştir. Bu gruplaşmaya izogen adı verilir. Hücrelerinin kendini yenilemesi oldukça zordur. Yaş ilerledikçe hücre sayısı azalır. Embriyo iskeleti hiyalin kıkırdaktan oluşur. Doğumdan ergenliğe kadarki süreçte bu kıkırdak yapılar kemikleşir.

Kulak kepçesinde yer alan kıkırdak: Elastik kıkırdak, Vücutta yer alan sarı kıkırdak türüdür. Hiyalin kıkırdak gibi kolajen olarak zengindir fakat matrise dağılmış elastik lifler içerir. Bu lifler sert olmasının yanı sıra kıkırdağın esnek bir yapıda olmasına zemin hazırlamıştır. Kulağın kepçe kısmında yer alır. Ayrıca yine hiyalin kıkırdak gibi gırtlak ve östaki borusu içinde yer alır, buradaki görevi kıkırdak boruların sürekli açık kalmasını sağlamaktır.

Kalça ve omurlarda yer alan kıkırdak: Fibröz kıkırdak, özel bir yapıya sahip olan kıkırdak türüdür. Sert destek gerektiren ve yüksek gerilime gerek duyulan bölgelerde yer alır. Karakter olarak hiyalin ve elastik kıkırdağın arasında yer alır. Hiyelin ve elastik kıkırdak gibi soluk borusu ve gırtlak gibi yumuşak bölgelerde oluşmaz. Kalça kemikleri, pelvis kemikleri yüzeyi, kemiklerin birleşme yerleri, omurların bağlantı yerleri gibi yerlerde oluşur. Hücrelerinin kendini yenilemesi çok zaman alır. Düzenli olarak egzersiz yapılmadığı ve hareketsiz bir yaşam sürüldüğünde sertleşerek işlevlerini kaybeder. Kireçlenme gibi rahatsızlıklar bu kıkırdak çeşidinde yaygın olarak görülür. Yaşlanma ile önce yumuşama sonra da saçaklanarak dökülme görülebilir.

" } ] }