{ "title": "Kemiklerin Yapısı", "image": "https://www.iskelet.gen.tr/images/kemiklerin-yapisi.jpg", "date": "20.01.2024 06:21:54", "author": "Temim", "article": [ { "article": "
Kemiklerin yapısı, %25 su ve %45 inorganik madensel tuzlar kalsiyum, karbonat, fosfat, magnezyum fosfat ile iz miktarda sodyum, %30 kadar da organik maddelerden oluşur ve esnekliğini sağlamlaştırılmıştır. Kemiklerin yapıları iki ana bölümden meydana gelmektedir. Bunlar sıkı kemik dokusu ile süngerimsi iskelet dokusu olarak ikiye bölünür.

1. Sıkı kemik dokusu

İskeletin meydana gelmesine sebep olur ve vücutta bulunan tüm kemiklerin dış tabakası ile uzun kemik gövdesini ve sıkı kemik yapısı sağlar. Bu doku birbirine geçmiş daireler şeklinde dizilmiş lamelli yapıdadır. Lamellerin orta kısmın da kan damarları ile sinirlerin geçiş yaptığı havers kanalı yer almaktadır. Havers kanalının içerisindeki kemik hücrelerine, kan arterlerinden oksijen ile yeygi iletimi yapılırken mütebaki maddelerde aynı alandan geri alınır.

Havers kanallarını birbirine birleştiren yan kanallara ise valkman kanalları adı verilmektedir. Bu kanalların orta kısmında havers kanalı, köşelerinde ise halkasal görünümünde kemik hücreleri yer almaktadır.

2. Süngerimsi kemik dokusu

Düzensiz kemik kovukları ile kırmızı kemik iliğinin merci aldığı ince kemik lamellerinden meydana gelir. Sıkı kemik yapısına oranla daha yumuşaktır. Bulunum yerleri uzun kemik başları ile diğer kemiklerin iç kısmıdır.

Kemiklerin fiziksel yapısı

3 ana kısımda bulunur
Makroskopik olarak kemiklerin yapısı

1. Substantia compacta
2. Substantia spongiosa
Hormonların ve beslenmenin kemik yapısı üzerinde etkisi

Günlük yaşamda mümkün oldukça fosfor ve kalsiyum bakımından oldukça zengin menüler tercih edilmelidir. Ayrıca D, A, C vitaminleri eğer besin yollarından karşılanamıyorsa ek takviye olarak düşünülmelidir. D vitamini kemikler için oldukça önemli bir vitamindir. Calsiyumun kemik dokusuna çökmesi sağlanırken bir yandan da ultraviole ile kolsiferola karşı koruma gösterir.

Kemik gelişimlerinde gözlenebilen hastalıklar

Raşitizm, genelde çocuklara görülen bir rahatsızlıktır ve gelişimden kaynaklanan semptomlarda kendini belli eder. Özellikle D vitamini yoksunluğunda görülür.

Osteomalazi, raşitizmin tam karşılığı denilebilir. Erişkinlerde görülür ve D vitamini kullanılması gereken bir rahatsızlıktır.

Osteoporoz, yaşlanma aşamasında görülen bir rahatsızlıktır. Kemikler gün geçtikçe yıkıma uğrar ve dansitesi düşer.
" } ] }