{ "title": "Kemik Nedir", "image": "https://www.iskelet.gen.tr/images/Kemik-Nedir-99.jpg", "date": "19.01.2024 09:57:31", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Kemik nedir, Vücudumuzdaki dokuların arasında en sert yapıda olanlar kemiklerdir. Bunun en önemli sebebi kemiklerin kalsiyum yönünden doymuş olmalarıdır. Bu yüzden vücudumuzda destekleyici bir görev üstlenirler. Omurgalılarda ve insan vücudunda iskeleti oluşturan yapılar kemiklerdir. Kemikler arası bağlantı eklemler sayesinde sağlanır. Kemiklerin sayısı yetişkin bir insanda 207, çocuklarda ise yaklaşık 300 kadardır. Çocuklar gelişip büyüdükçe bu kemikler birbirine kaynar ve dolayısıyla yetişkinlikte kemik sayısı azalır. Kemik cansız bir doku değildir. Yaşam biçimine göre şekil değiştirir, büyür, incelir ve kalınlaşır. Ayrıca yaralanmalarda kendini onarabilirler. Kemiğin enine kesiti incelendiği zaman dış ve iç yüzeylerinin bir zarla örtülü olduğu görülebilir. Bu zarlardan en dıştakine periosteum, iç yüzeyde bulunanına endostoum denir.

Biçimlerine göre kemik türleri nelerdir?

Kemikteki ana madde proteinden ve esnek bir madde olan oseinden oluşmaktadır. Kemik dokusu canlıdır ve yoğun bir metabolizma bölgesidir. Bu bölgede ostein, osteoblastlar gibi kemik yapıcı etkenler, ayrıca ostelioz, osteoklazi gibi tüketici etmenler vardır. Bunların arasındaki denge bozulursa, doğuştan ya da sonradan bazı kemik hastalıkları ortaya çıkabilir. Vücuttaki kemikler biçimlerine göre üçe ayrılır. Bunlar;

Uzun kemikler: bu kemiklerin oluk şeklindeki orta kısmında ilik vardır. Tıkız bir dokudan oluşan uzun kemiklerin uç kısımları ise genellikle süngerimsi dokudan oluşur.

Yassı kemikler: bu kemiklerin her iki yüzü tıkız dokudan, orta kısmı ise süngerimsi dokudan oluşmaktadır.

Kısa kemikler: bu türdeki kemiklerin bazıları tıkız dokudan, bazıları da süngerimsi dokudan oluşur.

Vücudumuzdaki başlıca kemikler

Kafa kemikleri: 8 tanedir. Bu kemiklerin hemen hepsi yassı kemiklerden oluşur. Kenarları testere ağzı gibi tırtıklı şekildedir. Bu kenarlar birbirleriyle birleşerek, kafatasını oluşturur.

Yüz Kemikleri: Toplamda 14 tanedir. Bunların hepsi yassı kemiklerden oluşur. Yan yana gelen bu kemikler göz, kulak, ağız ve burun boşluklarını oluşturur.

Omurga: Halka biçiminde olan 33 kemikten meydana gelmiştir. Kemikler enseden kuyruk sokumuna kadar uzanmaktadır. Vücudun yapısını ayakta tutan ana direk gibidir. Omurga kemikleri oynaktır; birbirlerine kaslar ve bağlar aracılığıyla tutunurlar. Birbiri üzerinde oynayarak, gövdenin öne, arkaya, sağa sola bükülmesine yardımcı olurlar.

Göğüs Kemikleri: İnce, uzun kemiklerden oluşurlar. Göğüs boşluğunu bir kafes gibi çevreleyen kaburga kemikleri, arkadan omurgaya, önden de göğüs kemiğiyle birleşirler. Göğsün her iki yanında 12'şer adet olmak üzere 24 tane kaburga vardır. Önde bulunan göğüs kemiğine de sayarsak, göğüs kemikleri toplamda 25 tanedir.

Kol Kemikleri: Yukarıdan köprücük ve göğüs kemikleri ile omurgaya bağlanırlar.

Bacak Kemikleri: Kalça kemikleri yardımıyla omurgaya bağlı olan kemiklerdir. Her bacakta 31 kemik vardır. Her iki bacakta toplam 62 kemik bulunur.

İnsan iskeletinde bulunan kemikler toplam 213 tanedir. Bu kemiklerin 8 tanesi kafada, 14 tanesi yüzde, 33 tanesi omurgada, 25 tanesi göğüste, 64 tanesi kollarda, 62 tanesi ise bacaklarda bulunur. Ayrıca bunların dışında 6 tane kulak kemiği, 1 tane de dil kemiği vardır.

Kemik nedir, kemik vücudumuzda önemli görevler üstlenmiş sert yapılardır. Canlıların hayatı boyunca vücudunda kemik yapımı ve yıkımı devam eder. Kemiklerin enine ve boyuna büyümesinde, gelişiminde ve son şeklini almasında canlının genetik özellikleri önemli bir etkendir. Dengeli ve düzenli beslenmenin, hareket ve spor yapmanın da kemik gelişimi üzerinde önemli bir etkisi bulunur. Kemik gelişimi çocukluk ve ergenlik çağlarında daha hızlı olur. Bunun dönemde kemikler daha büyür, kütlesi artarak ağırlaşır ve yoğunluğu fazlalaşır. Belli bir yaştan sonra vücudumuzdaki kemikler yıkıma uğrar. Bu nedenle yaşı ilerlemiş kişilerde boyda kısalma etkisi ortaya çıkar.
" } ] }