{ "title": "Kemik Metastazı", "image": "https://www.iskelet.gen.tr/images/kemik-metastazi.jpg", "date": "21.01.2024 05:44:20", "author": "Feray", "article": [ { "article": "Kemik metastazı, kanserli kitleden ayrılan kanser hücrelerinin kemikler üzerinde tutunarak farklı bir bölgede kanserin varlığını sürdürmesi durumuna denmektedir. Kemik metastazı nedenleri asıl kanserli olan kısımdan kopan kanser hücrelerinin kan dolaşımı veya benzeri yollarla kemiklere ulaşarak buralarda tutunmasıdır ancak bu yeni bir kanser başlangıcı değil var olan kanser türünün devamıdır. Bu yüzden ilik kanseri ve benzeri tek başına oluşmuş kanser türlerinden farklıdır.

Akciğer, prostat ve meme kanserlerinde daha sık görülen kemik metastazları hemen hemen her kanser türünde rastlanabilmektedir ve kanser hastalarının çoğunda aynı zamanda kemik metastazı da bulunur fakat ülkemizde verilerin sağlıklı bir şekilde toplanıp, kontrol edilmesiyle ilgili sıkıntılar olduğundan dolayı kaç kanser hastasında aynı zamanda kemik metastazı var olduğu tam olarak bilinmemektedir.

Kemik metastazı belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterir. Çoğu zaman anlaşılamayan metastazın şikâyetleriyle hastaneye giden kişilerde farklı bir kanserli bölgede sonradan keşfedilebilmektedir. Genel olarak belirtileri kemik ağrıları, kemiklerde hasar ve kırılmalara rastlanması şeklinde sıralanabilir. En yaygın görülen kemik ağrısı vücudun genelinden çok metastazın oluştuğu alanda hissedilir ve istirahat, uyku zamanlarında daha yoğun şekilde hissedilir fakat her kemik ağrısı aynı zamanda kemik metastazı değildir. Kesin ve doğru teşhisi ancak Uzman bir doktor testler ve incelemeler sonucunda anlayabilir. Kemik kırılmaları ise özellikle metastazlı bölgenin zayıflamasıyla birlikte ortaya çıkar. Kemik metastazı olan kanser hastalarında çok daha sık kemik zedelenmeleri, kırılmaları gerekir. Kemik yapısı zayıflayacağından hastayı takip eden Uzman tarafından hastanın hangi hareketleri ve aktiviteleri yapmaması gerektiği belirtilmelidir. Kemik iliğinin metastazdan etkilendiği durumlarda çok farklı belirtiler de ortaya çıkmaktadır. Özellikle kemoterapi, radyoterapi aşamasındaki hastalarda görülen bu belirtiler kandaki alyuvar seviyesinin düşmesi ile ortaya çıkan halsizlik, terleme, yorgunluk, titreme gibi yan etkilerdir.

Kemik metastazı tedavisi konusunda en önemli nokta metastaza neden olan asıl kanserli kitlenin yok edilmeye çalışılmasıdır çünkü kemik metastazları kendi kendilerine oluşmayıp, vücutta var olan kanserli kitlenin uzantısıdır. Bu yüzden asıl amaç kanserli kitlenin tedavisi olmalıdır.
" } ] }