{ "title": "Kemik İliği", "image": "https://www.iskelet.gen.tr/images/kemik-iligi.jpg", "date": "20.01.2024 16:11:45", "author": "Melekru", "article": [ { "article": "Kemik iliği, özellikle ana kemikler olarak ifade edilen ve iskeleti oluşturan büyük kemiklerin içerisinde yer alan süngerimsi bir yapıya sahip olan yumuşak dokudur. Bu doku insan vücudunda %4'lük bir orana sahip olarak bulunmaktadır. Son derece önemli bir görevi bulunan kemik iliği, vücuttaki kan hücrelerinin yapılmasını sağlamaktadır. Bu denli önemli olan bu doku, herhangi bir nedenden dolayı işlevini yitirdiğinde ve özelliğini kaybettiğinde ölümcül hastalıklar ortaya çıkabilmektedir. Bu hastalıkların başında da lösemi hastalığı gelmektedir. Bu hastalığın ortadan kaldırılabilmesi için de kemik iliği nakli gerekmektedir.

Kemik İliği Nakli

Kemik iliği nakli, kemiğin içindeki ilik dokusunun hastaya nakledilerek işlevini yitirmiş olan kemik iliğinin yeni ilik sayesinde yeniden işlerlik kazanmasıdır. Kemik iliği nakli için üç farklı nakil yolu bulunmaktadır. Bunlar;
Kemik iliği nakli gerçekleştirilmeden önce hasta öncelikle tedaviye alınmaktadır. Bir süre ilaç tedavisine alınan hastalardan kök hücreler alınır ve bu alınan kök hücreler dondurulur. Hastanın tedavi sürecinde aldığı ilaçlar belirli aralıklarla artırılmaktadır. Hastadan alınan kök hücrelerden sağlıklı olana ulaşıldığında ise hastaya uygulanan ilaç tedavisinin dozajı artırılır ve bu tedavinin ardından sağlıklı kök hücre hastaya nakledilir. Bu sağlıklı ilik hasarlı iliğin kendisini onarmasını sağlamaktadır.

Kemik İliği Tipleri

İki tip kemik iliği bulunmaktadır. Bunla kırmızı kemik iliği ve sarı kemik iliğidir.
Yapılan incelemelere göre her iki iliğin milyonlarca kılcal damara sahip olduğu saptanmıştır. Ayrıca gözlemler sonucunda tüm kemik iliklerinin insanların doğdukları zamanda kırmızı olduğu ve zaman içerisinde sarı kemik iliğinin ortaya çıktığı görülmüştür. İnsan vücudunda sarı ve kırmızı kemik iliğinin dağılımı yarı yarıyadır. Kırmızı ilik genellikle göğüs kemiği, kaburgalar, kafatası kemiği, omurgalar ve kürek kemiklerinde bulunurken, sarı ilik tüm kemiklerin ortalarındaki boşluklarda yer almaktadır. İnsanların herhangi bir nedenden dolayı aşırı kan kaybı yaşamaları durumunda sarı ilik kırmızıya dönerek kan üretimini hızlandırmaya katkı sağlamaktadır.

" } ] }