{ "title": "Kemik Hücresi", "image": "https://www.iskelet.gen.tr/images/Kemik-Hucresi-18.jpg", "date": "19.01.2024 18:31:25", "author": "Onur Özbinar", "article": [ { "article": "Kemik hücresi, kemik iliğinin üretildiği veya kan hücrelerinin üretilmiş olduğu hücrelere denir. Kemik hücreleri dokulara oksijen taşımakta olan veya vücudun mikroplara karşı korunmasını sağlayan veya vücudun kanama oluşmalarına karşı korunmasını sağlayabilen hücreleri oluşturmaktadır. Kemik hücreleri de bu bağlamda vücutta en önemli olan hücreler arasında ilk sırayı almaktadır veya bu hücrenin fonksiyonlarını yerine getirememesiyle birlikte kan hücrelerinde azalma olmasına bağlı olarak rahatsızlığı yaşayabilen kişiyi hayati tehlike yaşamasına bile sebebiyet verebilmektedir. Kemik hücreleri kişilerin yaşamlarını devam ettirebilmeleri veya vücut hareketliliğinin düzenli şekilde olarak da sağlanabilmesi için vücutta bulunmakla olan hücrelerden de en önemlisi olarak bilinmektedir. Kemik hücresi kök hücrelere bağlı olarak meydana gelir veya kemik hücrelerinden herhangi bir kişinin hasar görmesi veya buna bağlı olarak da işlevselliğini kaybetmesiyle birlikte kök hücrelerden destek sağlanabilir ya da ölü olan hücrelerin de yerine geçecek hücrelerin de tekrardan yenilenmesine olanak sağlamaktadırlar. Kemik hücresi kemik yapısının da sağlıklı olabilmesi için meydana gelebilecek ve sürekli bir şekilde sık sık olarak da kendini yenileyerek çoğalma sağlayan hücreler arasında belirtmektedir. Bu oluşumun da meydana gelebilmesi kişilerin hareket sisteminin gelişmesine ve hareket sisteminede yani kişilerin kemik sisteminde meydana gelen hasarların onarılmasına olanak sağlamaktadır.

Kemik hücreleri yapıları bakımından da osteoblastlar, osteositler, osteoklastlar veya endosteal hücreler olarak ayrılmaktadır.

Osteoblast kemik hücresi

Kemik yapısının organik yapısının oluşturulmasında veya inorganik kemik yapısının da oluşturmasında faaliyet gösteren ya da bu sayede hücrelerin sürekli bir şekilde olarak işlerlik kazanmasına sebep olan hücreler olarak faaliyetlerini yerine getirebilmektedir. Osteoblast kemik hücreleri kemik üzerinde epitel bir kaplama etkisi de oluşturarak yan yana sıralanmış olarak da tek dize bir hücre oluşumunu da meydana getirebilmektedir. Kemik kısmının da inaktif yüzeyleri sık şekilde olmayan bir hücre dizilimi meydana getirebilmektedir. Bu hücreler sürekli olarak da bekleme halindedir veya en ufak bir şekilde uyarılmada fonksiyonların yerine getirilebilmesi amacıyla harekete geçerler ya da kemik üzerinde bir çatı oluşturarak kemik yüzeyinin korunmasını sağlamaktadır. Bu hücreler diğer hücrelerden de farklı olarak hücre yapılarıyla etkileşim gösterebilmekteler ya da hafif olan bir kemik kırığının düzeltilmesi için bağ dokularına etki ederek kırıkların giderilmesi ve periosteumun kambiyum tabakasında farklılaşma oluşturarak kemik hücresi kırıklarının da giderilmesi sağlamaktadır. Osteoblas hücreler protein sentezlemekle olan hücrelere göre de ince yapı oluşumlarını meydana getirmektedir. Bu sayede de matriks hücrelerin salgılanmasıyla olgun kemiklere temas eden yüzeyin sağlamlaştırılması sağlanmaktadır.

Osteoklast kemik hücresi

Büyük polikaryonik hücreler olarak da meydana gelebilmektedirler. Bu hücreler de yapılan itibarıyla 3-30 kadar çekirdek hücreler meydana gelebilmektedir Kemik yıkımının gerçekleşmesi için de özel olarak meydana gelen hücreler arasında belirti göstermektedir.
" } ] }