{ "title": "Kemik Hastalıkları", "image": "https://www.iskelet.gen.tr/images/kemik-hastaliklari.jpg", "date": "19.01.2024 15:40:56", "author": "Nayman", "article": [ { "article": "
Kemik hastalıkları iskelette meydana gelen ve kemiklerin zayıflamasını, kırılganlıklarını arttıran bir sağlık problemidir. Kemiklerin zayıflaması bilinenin aksine yaşlanmanın doğal bir parçası değildir. Kişinin çocukluk çağında başlayan kemiklerin güçlenmesi durumu her yaşta artabilecek kapasiteye sahiptir. Kemik hastalıklarının meydana geliş nedenleri oldukça farklı nedenlere bağlıdır. Burada oluşum nedenlerine göre sınıflandırılarak verileceklerdir.

Metabolik nedenlerden dolayı oluşanKemik hastalıkları

Oluşum dereceleri farklı olsa da vücutta bulunan tüm kemiklerde oluşabilir. Kemiklerden biyopsi alınarak değerlendirilirler.

Osteoporozis: Kemik kitlesinin azalması ve kemiklerin kolayca kırılganlığının arttığı kemik hastalıklarındandır. Bu kemik hastalıklarının kesin tedavileri olmadığı için hastalığa karşı koruyucu önlemler almak şarttır.

Osteomalazi-raşitizm: Osteoid üretimi ile minerelazsyon arasındaki sürenin 1 ya da 2 hafta kadar uzaması sonucu mineralizasyonun tam olarak gerçekleşmemesi ile meydana gelen kemik hastalıkları sınıfına girer. D vitamini eksikliği ya da D vitamini metabolizmasındaki bozukluklar nedeniyle oluşur. Kemiklerde ağrı oluşması ve kırıkların iyileşmesinde gecikmeye neden olur.

Hiperparatiroidizm: Kandaki kalsiyum düzeyinin normalin altına düşmesine yol açan nedenlerden ötürü oluşabilen kemik hastalıklarından biridir. Radyolojik olarak saptanabilirler. Kemiklerde kolayca kırılmaya yol açar. Tedavisi mümkün olmaktadır.

Renal Ostedisrofi: Kronik böbrek yetmezliği olan kişilerde görülen kemik hastalıkları arasındadır. Kemik dokusunda meydana gelen bozulma sonucu oluşur. Kronik böbrek yetmezliği var olduğu sürece belirtilen kemik hastalıkları tamamen iyileştirilemezler.

Osteitis deformans: İlerlemiş yaştaki kişilerde paramiksovirüslere bağlı olarak görülebilen kemik hastalıkları sınıfına girer. Kemiklerin anormal bir yapıya sahip olmasına, kolayca eğilip kırılma gibi sonuçlara neden olmaktadır. Bu hastalık sonucu en çok yapılan şikâyet ağrıdır. Aksiyal iskelet kısmında ve pelvis kemiklerinde sıkça rastlanılan kemik hastalıklarındandır.

Osteonekroz: Kollarda ve bacaklarda bulunan uzun kemiklerin medülla kısmında meydana gelen kemik hastalığıdır. Kemiklerdeki küçük arteriyol veya venül kanallarında tıkanma olmasıyla meydana gelir. Değişik yaş ve cinsiyet farklılığı olan kişilerde görülebilmektedir.

Tümörler ve Tümör gibi olan lezyonlar: Tümör oluşumu gibi kemik hastalıkları oldukça nadir rastlanılan durumlardandır. Kemiklerdeki tümörler, hücrelerin isimlerine göre sınıflandırılmaktadırlar.

Güçlü bir iskelet yapısı ancak kemik hastalıklarına neden olan faktörlerin engellenebilmesi ile mümkündür. Kemiklerin güçlü olması demek kişinin genel olarak sağlıklı olması ve iyi bir yaşam kalitesine sahip olmasını sağlar. Çünkü kemik hastalıkları olmayan sağlıklı kemikler vücudun yeterince desteklenmesini sağlayacağı gibi kalbi korumak, beyin ve akciğerlerde oluşabilecek hasarları engellemek ve kasların düzgün çalışmasını sağlamak gibi görevleri de üstlenmektedir.
" } ] }