{ "title": "Kemik Gelişimi", "image": "https://www.iskelet.gen.tr/images/kemik-gelisimi(1).JPG", "date": "20.01.2024 13:34:31", "author": "Terim", "article": [ { "article": "
Kemik gelişimi, yetişkin bir insanda toplam 206 kemik bulunurken, çocuk yaşlarda vücutta 222-223 adet kemik vardır. İnsanlarda kemik dokusunun 1/3 oranı organik maddelerden, 2/3 oranı inorganik maddelerden oluşmaktadır. Kemikler vücutta iskeleti oluşturarak, hareket yeteneğini sağlar, kaslara destek olur, vücudu korur, kan hücrelerini üretir ve minerallerin depolanmasını sağlar.

Kemiklerin gelişimi anne karnında başlayarak, yetişkinliğe kadar devam eder. Yaşlılık döneminde ise giderek geriler ve kırılganlık özellikleri artar.

Kemik gelişiminin evreleri nelerdir?
Kemiklerin sağlıklı gelişimi için neler yapılabilir?

Kemikler gelişebilmek için, minerallere gereksinim duyar. Bunların en önemlileri fosfor ve kalsiyumdur. Bunların ana kaynağı süt ve süt ürünleri olarak gösterilebilir. Bunların yeterince tüketilmesi gerekir. Bunun yanında D vitamininin kemik gelişimi için faydası olduğunu söylemeliyiz. Bu vitamin sayesinde mineraller daha güzel emilir. Karaciğer, yumurta sarısı, balık yağı, taze sebze ve süt iyi bir D vitamini kaynağıdır. Bunun eksikliğinde çocuklarda raşitizm, yetişkinlerde osteomalazi adındaki kemik hastalıkları yaşanır. Bunların dışında hormonlarda kemik gelişimine faydalıdır. Tiroit bezinin hormonu, hipofiz bezinin büyüme hormonu, cinsiyet hormonları, paratiroid salgı bezi hormonu kemikler üzerinde etkilidir. Bunların az ya da çok salgılanması, kemiklerde büyük sorunlara yol açabilir. Kemikler ne kadar etkin olarak hareket ettirilirse, güçlenmeleri sağlanır. Kemikleri kullanmak, büyümelerine yardımcı olur. Hareketsiz kalan kemikler incelir. Egzersiz kemik gelişimine faydalıdır. Bu yüzden kemiklerin düzenli olarak çalıştırılması, gelişimine katkı sağlar.
" } ] }