{ "title": "Kemik Erimesi", "image": "https://www.iskelet.gen.tr/images/kemik-erimesi.jpg", "date": "20.01.2024 14:59:01", "author": "Ünsel", "article": [ { "article": "Kemik erimesi; vücutta zamanla kemik yapımının aşırı azalması sonucu, kemiklerin gözenekli bir yapıya dönüşmesi ve oranın azalması sonucu kemiklerin kırılganlığının artmasına sebep olan hastalıktır. Tıp dilinde osteoporoz olarak da anılır. Zaten bu kelimenin Türkçe karşılığı da gözenekli kemiktir.

Kemik erimesinin belirtileri nelerdir?

Çok hafif işlerde bile kemik ağrısı, hareket halindeyken aşırı seviyede bir yorgunluk, güçsüzlük hissetmek veya kolayca kemik kırılması başlıca belirtileridir. Bunun dışında boyda kısalma, kamburlaşma gibi durumlar da yaşlılığın doğal durumları olmasına rağmen kemik erimesinin de belirtileri olabilir.

Kemik erimesi neden olur?

Kemik erimesine sebep olan sürecin bir kısmı doğaldır. Yani insanda belirli bir yaştan sonra ister istemez kemik yapımı durur ve bu da çeşitli faktörlerle birleşerek kemik erimesine sebep olabilir. İnsan vücudunda kemik yapımı 30 yaş civarına kadar devam eder. Fakat 30 yaşından sonra çok yavaş bir düşüşle başlamak üzere kemik yapımı yavaşlar. Kadınlarda özellikle menopozdan sonra, erkeklerde ise 70 yaşından sonra tamamen durur. Bu da gerekli önlemler alınmazsa kemik erimesine yol açacak bir durumdur. Kadınların kemik erimesi riskiyle daha çok karşı karşıya olmalarının sebebi, tahmin edileceği üzere erkeklere göre çok daha erken yaşlarda kemik yapımlarının durması ve kadınlarda kemik oranının erkeklere göre daha az olmasıdır.

İnsanın rutin yaşam sürecinden kaynaklanan bu doğal sebepler dışında kemik erimesinin çevresel sebepleri ise:
Olarak sıralanabilir.

Kemik erimesinin korunma yolları nelerdir?

Kemik erimesinden korunmak için ilaçla tedavi yöntemleri mevcuttur. Fakat bunlardan önce doğal yollarla kemik erimesini önlemek tabi ki daha sağlıklıdır. Ayrıca unutulmamalıdır ki; kemik erimesi grip veya soğuk algınlığı gibi yakalandıktan sonra alınacak bazı ilaçlarla tamamen kurtulunabilecek bir hastalık değildir. Kemik erimesine yakalanmamak için önemli olan, çocukluktan itibaren bütün ömür boyunca vücudun Kalsiyum, D vitamini ve diğer mineraller yönünden ihtiyacını karşılamak, kemiklere zararlı olabilecek maddelerden mümkün olduğunca uzak durmaktır.

Doğal yollarla kemik erimesini önlemenin ilk şartı vücudun Kalsiyum ve D vitamini ihtiyacını eksiksiz olarak karşılamaktır. Kalsiyum bilindiği üzere süt, yoğurt, peynir, tavuk, vs. Gıdalarda bulunur ve kişinin bu gıdaları yeterli miktarda tüketmesi gerekir. Eğer kemik erimesi oluşmuşsa bunlara destek olarak doktorun önerisine bağlı olarak Kalsiyum ilaçları da alınabilir. D vitaminin ise en doğal yolu güneş ışığıdır. Güneş ışığını az görenlerin kemik erimesine yakalanma riskinin fazla olmasının sebebi de budur. Bir diğer önemli doğal yöntem ise; ergenlik ve gençlikten itibaren sporun alışkanlık haline getirilip, hayat boyunca bu alışkanlığın sürdürülmesidir. Kemiklerinizi ve kaslarınızı ne kadar kullanırsanız, vücudunuz da o oranda tepki verir ve kas-kemik yapınızın gelişimi için çalışır.

Dışarıdan takviye alarak ise kemik erimesi; bazı Kalsiyum, D vitamini, vs. Diğer mineral haplarıyla, kadınlarda östrojen takviyesiyle (Menopozdan sonra vücudun östrojen seviyesi önemli miktarda azaldığı için), aynı şekilde östrojene yardımcı hormonların takviyesiyle tedavi edilebilir. Ama belirtildiği gibi, kemik erimesi tedavisinde bu noktaya gelmemek için önemli olan, gençlikten itibaren mineral tüketimine, spora ve beslenmeye gereken önemi vermektir.
" } ] }