{ "title": "Kemik Büyümesi", "image": "https://www.iskelet.gen.tr/images/kemik-buyumesi.jpg", "date": "19.01.2024 23:26:16", "author": "Umur", "article": [ { "article": "
Kemik Büyümesi, Tüm bayanlar gençliklerinde ayaklarının çok güzel olduğundan ve yaşları ilerledikçe ayak şekillerinin bozulduğundan şikâyet eder. Aslında en çok şikâyet edilen ve ayakları için doktora gitmelerindeki en büyük neden başparmaklarında oluşan kemik çıkıntısıdır. Ortopedi doktorları, tarafından sıklıkla karşılaşılan bu problem çoğu zaman hastaları kozmetik olarak rahatsız etmekte olsa da kişiye ağrı veriyorsa tedavi edilmesi gerekli bir hal almaktadır. Ayaklarımız yaşımız arttıkça şekil değiştirir. Özellikle ayak tarak kemiklerimizi bir arada tutan bağlar, hamilelik sırasında hormonların etkisiyle veya yaşla beraber gevşer ve bu bölgenin daha da genişlemesine ve ayakta yayılmaya sebep olur. Bu oluşumda ailesel (Genetik) özelliklerin de büyük etkisi vardır. Bir başka deyişle ailenizde halluks valgus varsa sizde de olma olasılığı ailesinde olmayan bir bireye göre daha yüksektir.

Kemik Büyümesi Belirtileri Nelerdir?

Kemiklerimiz biz doğmadan önce ana karnında kıkırdak olarak biçimlenir. Biz büyüdükçe bu kıkırdak çeşitli mineraller katışımları ile sertleşerek kemik halini alır. Kıkırdak da ayrıca büyüyerek yetişkin insan kemiğinin \"model\"ini oluşturur. Kemik büyümesi, her kemiğin merkezinde başlar. Uzun bir kemik gövdesinin tam ortasındadır. Büyüme, merkezi ilik boşluğu etrafında yukarı ve aşağı doğru uzama şeklinde gerçekleşir. Daha sonra kemiğin her iki ucunda ikincik büyüme merkezleri oluşur. Büyüme tamamlanana kadar, büyüyen kemik bölümleri arasında kıkırdak bölgeleri kalır. Bu bölgelere büyüme alanları adı verilir. Sağlıklı kemik büyümesi için, bütün vücudun iyi çalışıyor olması gerekir. Hastalık, sağlıksız beslenme, yaralanma veya uzun süreli hareketsizlik kemik büyümesine olumsuz etkileyebilir. D vitamini eksikliği, kemiğin yumuşayıp şekilsizleşmesi sonucunu doğuran raşitizm hastalığına yol açar. Tiroit bezi veya hipofiz guddesinin normal hormon seviyeleri oluşturamaması cüceliğe sebep olur. Büyüme hormonunun aşırı üremesi ise hastalık derecesinde uzamaya yol açar.

Alluks Valgustan Korunma Yolları

Unutulmaması gereken Halluks valgus'un ayakta şekil bozukluğuna yol açan bir hastalık olduğu ve tıbbi tedavinin ancak kişiye ağrı verdiğinde veya ayakkabı giymesine engel olduğunda gerekli olduğudur. Yanlış ayakkabı giyimi Halluks Valgus oluşumunda en önemli etkendir. Eğer ailesel yatkınlık yanlış ayakkabı giyimi ile birleşirse, ayakta halluks valgus gelişimi kaçınılmaz bir hal alır. Bu nedenle ayaktaki şekil bozukluklarından korunmanın en iyi yolu ayak giyimimize dikkat etmektir. Ülkemizde özellikle 40 yaş altı bayanlar, ayakkabı seçerken genellikle modaya ve ayakkabının şekline önem vermekte ve sert, sivri burunlu ve yüksek topuklu ayakkabıları tercih etmektedirler. 40 yaş üzerinde ise genelde geçmişte giyilen yanlış ayakkabılar sonucu ayak sorunları ortaya çıkmaya başladığı için ayakkabı seçiminde görünüşten ziyade rahatlık ön plana çıkmaktadır. Burada yapılması gereken ayak sağlımız için kendi ayağımızı tanıyıp, ayak şeklimize göre ayakkabı seçimidir. Halluks valgus oluşmasını istemiyorsak yuvarlak burunlu ve 2.5-3.5 cm. Topuklu ayakkabıların seçilmesi uygun olacaktır. Eğer ayak başparmağımızda bir çıkıntı veya ağrı olmaya başladığını sezersek yapılması gereken rahat ayakkabı veya spor ayakkabıya geçmektir. Kişilere genelde önerilen parmak arası silikon makara kullanımı, ağrıyı azaltmakta yaralıdır.

Kemik Büyümesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki, halluks valgus, bir şekil bozukluğudur. Ancak yapılacak bir operasyonla düzeltilebilir. Cerrahi müdahale gerekliliği kişinin ayakkabı giyemeyecek kadar bozuk şekilli bir ayağa sahip olması veya şekil bozukluğu çok fazla olmasa bile ayak ağrısının dayanılmaz olması durumunda ortaya çıkabilmektedir. Halluks valgus, cerrahi tedavisi bir sanattır. Bu sanatı icra etmek için kırkın üzerinde ameliyat tekniği ortaya konmuştur. Çoğu zaman bu tekniklerden birkaçının bir arada kullanılması ile başarılı sonuç alınabilmektedir. Genellikle tek başına başparmağa müdahale ile problemli olan 2 ve 3. Bunion üzerinden yapılan kesi ile, alttaki çıkıntı yapan kemik doku uygun ortopedik malzeme ile kesilir. Kemik üzeri tıraşlanır.

Kemik Düzeltilmesi (Metatarsal Osteotomi)

Genellikle halluks valgus, cerrahisinde deformiteyi düzeltmede bunionektomi tek başına yeterli olmaz. Metatarsal Osteotomi (Tarak kemiğinin kesiler'le düzeltilmesi) ameliyatları gerekli olabilir. Kemikte bir kesi yapılıp, kemik ve eklemdeki deformiteyi oluşturan açının düzeltilmesi sağlanır. Hastalar ameliyat sonrası, bandaj veya alçı tedavisi ile takip edilir. Ameliyattan sonra ilk gün koltuk değneği ile ayağa kaldırılan hasta yürütülür. Ameliyat edilen ayağa basmasına izin verilmez. Ameliyatın 15. Günü dikişleri alınır. Kontrol grafikleri çizilir. 6 haftada kemikteki kaynama mevcut ise metal çiviler çıkartılıp hastanın basmasına izin verilir. Yaklaşık 6 haftalık bu iyileşme süreci, hastalığın sosyal hayatınızda yarattığı olumsuzluklar ve her daim ağrı gibi büyük şikâyetleriniz yanında küçük bir problem olarak düşünülmelidir.
" } ] }