{ "title": "Kasların Yapısı", "image": "https://www.iskelet.gen.tr/images/kaslarin-yapisi.jpg", "date": "20.01.2024 09:36:57", "author": "Berkman", "article": [ { "article": "
Kasların yapısı, konusu bu yapıların temel görevlerini bilmekle daha iyi olacaktır. Bir canlıda bulunan kaslar, o canlının iskeletini oluşturan kemiklerin birbirlerine bağlanarak eklem yerlerinden hareket edebilmelerini sağlayan yapılardır. Kasların yapısı bulundukları yere göre üstlendikleri görevlere göre değişmektedir.

Kasların Üstlendikleri Görevler

İskeleti meydana getiren kemiklerin tek başlarına hareket edebilmeleri söz konusu değildir. İskeleti meydana getiren kemiklerin eklem yerlerinden hareket edebilmeleri kaslar sayesinde mümkün olmaktadır. Aynı şekilde kaslar sadece iskeleti oluşturan kemikleri bir arada tutmakla kalmaz iç organların çalışmalarını da sağlarlar. Bu sistemin üstlendiği görevleri şöyle sıralamak mümkündür;
Vücudun ayakta durmasını sağlayan iskelet sistemine hareket edebilme imkânı sağlarlar.

İskelet sistemini oluşturan kemikleri bir arada tutarak vücudun bir et yığını olmaktan kutarıp fiziksel bir dış görünüm kazandırırlar.

İç organların hareket ederek çalışabilmelerine imkân verirler.

Kasların yapısı çalışma çeşitlerine göre değişmektedir. Bu nedenle kas çeşitleri hakkında kısa bir açıklama gerekir. Kaslar; çizgili kaslar, düz kaslar ve kalp kası olmak üzere 3 ana yapıda bulunmaktadır. Sayılan yapısal özelliklerden her biri farklı bir çalışma şekli sağlamaktadır. Dolayısı ile farklı çalışma şekilleri farklı yapısal özelliklerden ileri gelmektedir.

Çizgili kasların yapısı: bu kasları oluşturan hücresel yapılar uzun ve silindirik bir yapıdadırlar. Bu nedenle hücre boyunca birçok hücre çekirdeği bulunur. Bu yapıdaki kasları oluşturan hücrelerin sınır yapıları belirsizdir. Çizgili kaslar beynin kontrolünde çalışırlar. Çalışma şekilleri yaptıkları işe göredir. Eklem bacaklı canlılarda bu kas türü bulunmaktadır.

Düz kasların yapısı: bu yapıdakiler otonom sinir sistemine bağlı olarak çalıştıkları için istem dışı olarak çalışmaktadırlar. Yani kontrolleri otomatiktir. Kasılmaları yavaştır ve bir düzene bağlı olarak hareket etmektedirler. Bu kasları oluşturan hücrelerde bir çekirdek bulunmaktadır. Eklem bacaklılar hariç tüm omurgalı canlılarda bulunmaktadır.

Kalp kasının yapısı: bu yapıya karma demek doğru olur. Çünkü yapı olarak çizgili kas yapısındadırlar ama çalışma şekilleri düz kaslara benzer. İstemsiz olarak çalışırlar. Hücre çekirdeği hücrenin tam orta kısmında bulunmaktadır. Hücreler lif şeklindeki telcikler şekline sahiptir. Hücrelerin yapısı kısadır. Hücredeki telciklerin birbirlerine bağlandıkları kısımlarda ara disk denilen yapılar bulunmaktadır.

Canlının yaşamını devam ettirebilmesi için gerekli olan fonksiyonların istem dışı çalıştıklarına dikkat çekilmişti. İstem dışı çalışan fonksiyonlar ilgili sinir sistemi tarafından otomatik olarak yerine getirilmektedir. İstem dışı çalışmaya örnek olarak kalbin kasılarak çalışması sonucu kanı vücudun ihtiyaç duyulan kısımlarına pompalaması ya da nefes alıp verme işlemi verilebilir.

" } ] }