{ "title": "Kasların Görevleri", "image": "https://www.iskelet.gen.tr/images/kaslarin-gorevleri.jpg", "date": "21.01.2024 17:03:30", "author": "Fide", "article": [ { "article": "Kasların görevleri, genel olarak vücutta güç oluşturmak ve hareket etmeyi sağlamaktır ancak bulundukları kısma göre işlevleri değişiklik gösterebilir. Büyük bir kısmı istem dışı çalışır. İskelet sistemini dik ve bütünlük içinde tutup, bazı organların işlevlerini gerçekleştirmelerine yardımcı oldukları için hayati önem taşırlar.

Kaslar, şekilsel ve işlevsel açıdan üçe ayrılır: çizgili kaslar, düz kaslar ve kalp kası. Kas türleri arasında isteğe bağlı çalıştırılabilen, kontrol edilebilen tek tür çizgili kaslardır. Kol, bacak, sırt gibi hareket ettirebileceğimiz yerlerde konumlanmışlardır ve görüntü açısından bütünlükleri çizgilerle ayrılmıştır. Düz kaslar ise sindirim sisteminde ve bu sisteme bağlı diğer bölgelerde yer alırlar. Yiyeceklerin hazmedilmesi, sindirilmesi esnasında görev yaptıkları için istem dışı hareket ederler. Diğer bir istem dışı çalışan kas türü ise kalp kasıdır ve miyokart hücrelerinden oluşan özel bir dokusu vardır.

Kasların görevleri temel olarak şu şekilde sıralanabilir;

1. En önemli özellikleri iskelet sistemini bir arada ve dik tutmalarıdır.

2. Diğer bir önemli özellikleri ise vücudun ve organların hareketlerini düzenlemeleridir.

3. Kanın vücuttaki dolaşımına yardımcı olur.

4. Kalbin çalışmasındaki en etkili elementlerden biridir.

5. Enerjinin ve gıdanın depolandıkları alanlardır.

6. Nefes alıp-vermek, konuşmak, yemek yemek, sindirim gibi eylemlerde etkin rol oynar.

7. Doğum esnasında esneyip, gevşeyerek doğuma yardımcı olur.

Kasların düzgün çalışmasını engelleyen bazı kas hastalıkları mevcuttur. Örneğin; kas-sinir kavşağı hastalıkları, iltihabi kas hastalıkları, kas erimesi gibi. Kas erimesi diğer kas hastalıklarından farklı olarak başta omurilik olmak üzere sinir sistemiyle alakalı problemler gibi başka hastalıkların belirtisi olarak ortaya çıkar. Zamanla kaslarda görülen incelme ve hacim kaybıyla kendini belli eder ve bu yüzden çabuk anlaşılamaz. Birçok sebebi olabilir. Bunlardan bazıları; enfeksiyonlar, ilaçlar, genetik, hormonal, toksinler gibi. Bir uzmandan yardım alındığı takdirde kas erimesinin asıl sebebi anlaşılabilir ve konulan teşhise uygun tedavi yöntemleri denenebilir.

Diğer bir kas rahatsızlığı ise kas ağrılarıdır. Kasları zorlayan ani ya da uzun süreli, yoğun hareketlerden dolayı ortaya çıkar ve kaslarda geçici veya kronik ağrılara sebep olurlar. Basit kas zedelenmeleri ve ağrılarında istirahat etme, ağrıyan ya da zedelenen bölgeye sıcak su ile pansuman ve masaj yeterli olacaktır. Bu tarz bir durumda ağrı birkaç gün ile maksimum birkaç hafta içinde geçer fakat sürekli olarak devam eden kronik kas ağrısı başka önemli hastalıkların habercisi olabileceği için daha ciddi problemlerle karşılaşmamak adına ve sağlıklı bir teşhis konulabilmesi amacıyla uzmanlardan destek alınmalıdır.
" } ] }