{ "title": "Kas Sistemi", "image": "https://www.iskelet.gen.tr/images/kas-sistemi-2078.jpg", "date": "19.01.2024 05:29:54", "author": "Hatice KOL", "article": [ { "article": "
Kas Sistemi, Kas sistemi toplam vücut ağırlığının yaklaşık yarısını kas dokusu oluşturmaktadır. İskeletin üzerini sararak vücudun esas şeklini veren ve eklemlerle birlikte hareketi sağlayan yapılara kas denilmektedir. Kaslar, kasılıp gevşeyebilen liflerden oluşan yapılardan meydana gelmektedir. İnsanlarda yaptıkları işe göre büyüklüğü ve şekli değişen 600'den fazla kas bulunmaktadır. Kas dokusunda tepki verebilme, herhangi bir tepki iletebilme, vücutta kasılabilme, vücuttaki gelişimler zaman içerisinde uzayabilme ve esneyebilme gibi yeteneklere sahiptirler.

Kas Sistemi ve Fonksiyonları

Kaslar, çeşitli organların veya vücudun tamamının hareketini sağlamaktadır. Duruş ve hareketten sorumlu olan iskeletin üzerindeki kaslar, kemiklere bağlıdır ve eklemlerin etrafında toplanan kaslar birbirlerine zıt yönlerde hareket etmektedirler. Vücutta madde taşınmasını sağlamaktadır. Kalp kası, kan basıncını ayarlar ve kanı tüm vücuda pompalama işlemini yapmaktadır. Düz kaslar, sindirim, boşaltım ve üreme sistemlerinin hareketini sağlamaktadır. İskelet kas lenf akımına yardımcı olmaktadır. Kemiklerin etrafında bulunan iskelet kasları hareketle beraber, vücut şeklinin oluşmasını sağlamaktadır. Kaslar ısı üretiminde görev almaktadır. İskelet kası bir iş yaptığı zaman aynı zamanda ısı üretmektedir. Vücut ısısının yaklaşık %85'i kas kon traksiyonundan meydana gelmektedir.

Kasların Yapısı

Kaslar kas teli denilen çok sayıda ince kas lifinden oluşmaktadır. Kas liflerinin membranına sarkolemma, sitoplazmasına ise sarkoplazma denilmektedir. Kas hücrelerinde enerji ihtiyacı fazla olduğu için sitoplazmada kasılmayı sağlayan çok sayıda mitokondri bulunmaktadır. Kasların yapısında aktin ve miyozin denilen miyofilamentler bulunmaktadır. Miyozin filamenti yaklaşık 200 miyozin molekülünden oluşmaktadır. Miyozin başı kas kasılmaları sırasında önemli görevlere sahiptir. Miyozin başı ATPaz işlevine sahiptir. Aktin ise proteinlerden oluşmaktadır. Kaslar kemiklere kirişlerle bağlanmaktadır. Kiriş; kırmızı kasların ucunda bulunan beyaz renkli, sağlam ve kası kemiğe bağlayan kısımdan oluşmaktadır.

Kas Tipleri

Omurgalardaki kas sisteminde iskelet kasları, düz kaslar ve kalp kası olarak üç ana tip kası bulunmaktadır.

İskelet Kasları (Çizgili Kaslar, İstemli Kaslar)

Vücuttaki iskelet etrafında bulunan, hareketi sağlayan ve istemli olarak hareket ettirilen kaslardan oluşmaktadır. Bu kaslar, tüm kas boyunca uzayan çok sayıda liften oluşmaktadır. Bu lifler de miyofibrillerden meydana gelmektedir. Her miyofibrilde ise yan yana uzayan aktin ve miyozin filamentleri bulunmaktadır. Bu filamentler, dizilişlerinden dolayı bir koyu bir açık bölge oluşturarak miyofibrilin enine çizgili görünmesini sağlamaktadır. Yüz ve mimik kasları, gövdede bulunan kol kasları, kaburgalar arası kaslar, kol ve bacak kasları isteğe bağlı olarak hareket ettirilen kaslardan oluşmaktadır.
" } ] }