{ "title": "Kas Hastalıkları", "image": "https://www.iskelet.gen.tr/images/Kas-Hastaliklari-79.jpg", "date": "21.01.2024 07:29:03", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Kas hastalıkları, vücudun hareket etmesini sağlayan ve hayati önem taşıyan kaslar, vücudun tepeden tırnağa çalışmasında önemli rol oynar. Sindirim sisteminin çalışması, damarlara kan pompalanması gibi daha pek çok görevi olan kaslarda bazen geçici problemler meydana gelebilir. Yaralanma, zorlanma gibi nedenlerde kaslarda geçici problemler oluştururken, bazı hastalıklar kaslarda ciddi sorunlara yol açarak kas sistemini etkisi altına alabilir.

Kas hastalıkları nelerdir?

Vücutta 650 adet kas bulunmaktadır ve bu aksların her birinin farklı görevleri vardır. İç organlar ve vücudun çalışması haricinde, yürümek, konuşmak, dokunmak, kavramak, su içmek, yemek yemek gibi pek çok fonksiyona sahiptir. Vücutta hayati önem taşıyan en önemli kas kan pompalayan kalp kasıdır. Bu tür önemli kaslarda meydana gelen problemler vücutta pek çok soruna neden olabilir ve beraberinde farklı hastalıkları tetikleyebilir.

Serebral palsi: Duruşu, dengeyi ve motor işlevini ilgilendiren bir kas hastalığıdır. Doğum anında beyin hasarı oluşan bebeklerde kas tonunun yitirilmesi sebebiyle oluşur ve en sık karşılaşılan doğumsal problemdir.

Müsküler distrofi: Kalıtsal bir kas hastalığıdır. Kas liflerinde oluşan hasar sonucunda meydana gelir. Hastada hareket kaybı, halsizlik hissi, hareketleri kontrol edememe gibi belirtilere yol açar. Müsküler distorofi genel bir hastalık adıdır ve pek çok hastalığı kapsar. Her vakada aynı sonuca ulaşabilecek bir tedavi yöntemi yoktur.

Kompartman sendromu: Kas, damar ve sinir sıkışması sebebiyle oluşan bir kas hastalığıdır. Ortaya çıkan sıkışma oksijen yetersizliğinden kaynaklanır. Beraberind eşiddetli akrın ağrısı, parastezi ve kaslarda gerginlik hissi oluşur. Fasicotomy olarak adlandırılan cerrahi girişimle tedavisi mümkündür. Cerrahiyle kas üzerindeki baskı hafifletilerek kasın normale dönmesi hedeflenir.

Dermatomiyozis: Kronik kas ve deri, iltihabına verilen addır. Kas ağrısı, deri altında kalsiyum toplanması, akciğer hastalıkları, bağırsak delinmesi, yorgunluk hissi, ateş ve kilo kaybı hastalık belirtileri arasındadır. Hastalıkla beraber ciltte kırmızı ya da mor lekeler meydana gelebilir. Bu lekeler eller, dizler, göğüs, yüz ve sırt bölgesinde daha yoğun olur. Hastalık ilerlediğinde kas güçsüzlüğü yaşanabilir. Kesin bir tedavi şekli bulunmamaktadır. Fakat, bazı ilaçlarla belirtiler kontrol altına alınabilir.

Fibrodysplasia ossificans progressiva: Çok nadir görülen bir kas hastalığıdır. Kaslarda var olan yumuşak doku tıpkı kemik gibi sertleşir. Bu sertleşme kişinin hareket yeteneğini ciddi anlamda yitirmesine sebep olur. Kesin bir tedavisi yoktur. Ancak yaşanan belirtileri hafifletmek ve hastayı rahatlatmak için ilaç tedavisi uygulanabilir.

Myastenia gravis: Kaslarda güçsüzlük ve yorgunlukla kendini belli eden bir kas hastalıkları arasındadır. Kronik bağışıklık sistemi sendromu olarak tanımlanır. Hastalıktan dolayı beyin kasları kontrol edemez. Hastada göz kapağı sarkması, kaslarda yorgunluk hissi, yutkunma güçlüğü, nefes almada ve konuşmada yaşanan zorluklar, yüz mimiklerini kontrol edememe gibi belirtiler yaşanır. Cerrahi ve ilaç tedavisiyle yaşanan belirtiler kontrol altına alınabilir.

Fibromiyalji: Kronik gelişimli kas hastalıkları arasındadır. Genetik nedenli olduğu bilinmektedir. Erkeklere nazaran kadınlarda daha sık rastlanan bir hastalıktır. Kaslarda ağrı, yorgunluk hissi yaşanabilecek belirtiler arasında yer alır.

Rabdomiyoliz: İskeleti koruyan ve destekleyen aks sistemi yıkımı olarak tanımlanabilir. Kas lifleri idrara karışarak böbrek yetmezliği gibi ciddi hastalıklara yol açabilir. Kas güçsüzlüğü, kas ağrısı, kaslarda sertleşme hastalık belirtileri arasındadır. Eğer yaşanan şikâyetler yoğunlaşırsa hastanın diyalize alınması gerekebilir.

Mitokondriyal miyopatiler: Kalp ritim bozukluğu, kas güçsüzlüğü, kalp yetmezliği, körlük ve işitme kaybı gibi şikâyetlere yol açan hastalıkta, hücre yapısı hasar gördüğü için kaslar için gerekli enerji üretimi sağlanamaz. Bazı vakalarda göz kapağında sarkma, nefes darlığı, mide bulantısı, unutkanlık gibi şikâyetler oluşabilir.
" } ] }