{ "title": "Kas Demeti", "image": "https://www.iskelet.gen.tr/images/Kas-Demeti-24.jpg", "date": "21.01.2024 15:55:20", "author": "Nülifer Çembertaş", "article": [ { "article": "Kas Demeti; Kası oluşturan, kasları ve kas tellerini demetler halinde birbirine bağlayan tendonlara uzanan bağ doku sistemine perimisyum denir. Kas demetleri sıklıkla çizgili kas liflerinden oluşur fakat düz kas liflerinden oluşan kas demetleri de vardır. Çok sayıda kas lifi birleştiğinde kas demetini meydana getirir ve kasları oluşturur. İskeletle birlikte vücuda şeklini veren kaslardır. Kas demetleri kemiklere destek görevinde bulunur. İskeleti oluşturan kemik ve eklemlerin hareketini sağlar. Kas lifleri ile kasılıp gevşeyebilir.

Düz kasları oluşturan kas demeti; Bunlar mekik şeklindeki hücrelerden oluşurlar. Sarkolemma adı verilen hücre zarları ile çevrilidirler. Her hücre ip şeklindedir. Miyofibril adı verilen bu ipçikler yan yana gelerek kas demetlerini oluştururlar. Çizgili kas demetlerinden farklı olarak kas hücreleri birbirinden bağımsız ve tek hücreli olabilmektedir. Kan damarları, sindirim borusu, dölyatağı, idrar kesesi ve bazı iç organların yapısında bulunurlar. Bu kaslar kendiliğinden ya da hormonların etkisine bağlı olarak kasılabilirler.

Çizgili kasları oluşturan kas demeti; Çizgili kas hücrelerinin sitoplazmalarındaki miyofibriller düz kasları oluşturan kas demetlerinden farklı olarak açık ve koyu renkli bantlar şeklinde dizilmişlerdir. Bunlar aktin ve miyozinadı verilen motor proteinlerinin oluşturduğu bantlardır. Miyofibrillerin oluşturdukları kas telleri çizgili kaslar gibi yan yana gelerek değil birbirine bağlanarak kas demetlerini oluştururlar. Kasılma, aktin ve miyozin proteinlerinin birbiri üzerine kayması ile meydana gelir. İskelet kaslarının önemli bir kısmını çizgili kas demetleri oluşturur. Hareketlerini kendiliğinden değil beyinden gelen komutlar ile gerçekleştirirler. Hızlı çalışan ve çabuk yorulan kas demetleridir. Bir çizgili kas demeti boyunca ışığı az ve çok kıran bölgeler vardır. Açık renkli bölgeler aktin proteinlerinden oluşmuş olup I bandı adını alır. Koyu renkli alanlar ise miyozinden oluşur ve A bandı adını alır. I bandı ile A bandının birleşme noktası Z çizgisi adını alır. İki Z çizgisi arasındaki bölge sarkomer bölgedir. Sarkomer bölge kasılmanın birimi olarak kabul edilir. A bandının ortasında açıklık olarak görülen bölge ise H bandı olarak adlandırılır.

Çizgili kaslarda kas demeti çalışma şekli; Kasılma sırasında A bandının boyu değişmezken I bandı kısalır. H bandı görünmez olur. İki Z çizgisinin birbirine yaklaşması ile kas demetinin boyu kısalır. Gevşeme sırasında kaslar normal boyutlarına döner. Çizgili kas demetleri 3 kasılma evresi geçirir. Bunlar; bekleme (Latent) evresi, kasılma evresi ve gevşeme evresidir. Kasılma sinir sistemi yardımıyla beyinden gelen sinyallere bağlı olarak gerçekleşir.
" } ] }