{ "title": "Kafatasının Görevleri", "image": "https://www.iskelet.gen.tr/images/Kafatasinin-Gorevleri-33.jpg", "date": "19.01.2024 03:01:49", "author": "furkan soğancı", "article": [ { "article": "
Kafatasının görevleri, beyni çevreleyen ve son derece güçlü bir yapıya sahip olan, koruma gücüne sahip olan kemikten bir zırhtır. 8 ayrı kemiğin birleşmesi sonucunda oluşmuş bir yapıya sahiptir ve kafatasının kemik yapısı kendine özgü bir şekilde olmaktadır. Tüm kemiklerin birleşme yerlerinde girintili ve çıkıntılı yerlerin olduğu görülmektedir. Bunun sebebi ise kafatası kemiklerinin birleşim noktalarının birbirine geçebilecek bir bir şekilde tasarlanmış olmasından dolayıdır. Yetişkin bir insan da bulunan kafatası oldukça sert ve dayanıklı bir yapıya sahip olmaktadır. Ancak yeni doğmuş bebekler için bu durum tam aksine dayanıksız ve yumuşak bir yapısı olduğu görülmektedir. Yeni doğmuş bebekler de kafatası henüz kemik halini almamış yumuşak bir yapıya sahiptir ve ayrıca 8 ayrı kemiğin birleşmesi de tam olarak yerli yerine oturmamıştır. Bu durum her ne kadar tehlikeli ve dezavantaj bir durum olarak görünse bile aslında bebeğin doğum anında hayatını kurtarıcı bir özelliktir. Çünkü eğer bebeğin kafatası yapısı tam olarak kemikten sert bir yapıya sahip olsaydı ve arada herhangi bir boşluk bulunmasaydı doğum anı sırasında bebeğin kafatası ezilme yaşayabilir hem anne hem de bebek tehlikeli bir durum ile karşılaşabilirdi. İşte bu durumdan bebeklerin kafatası kemiklerini oluşturan kıkırdak ve yumuşak bir yapıya sahip olan kemikler esneklik kazanarak eğilme ve bükülme gibi olayları rahat yaparlar. Ayrıca bebeklerin kafatasının tam olarak birleşmemiş olması ve arada boşluk bulunması da bebekleri kurtarıcı bir özelliğe sahip olmasında etkilidir. Kafatası kemikleri sıkışma ve esneme gibi durumlara sahip olduğu için boşluk bu şekilde dolarak sağlıklı bir şekilde doğmasını sağlar. İşte bu durumların yaşanması kafatasının görevlerinin bulunduğunun göstergesidir.

Kafatasının görevleri nelerdir?
Görüldüğü üzere kafatası yapısı ve özellikleri ile insan için önemli bir yere sahiptir. Yeni doğan bebekler için ayrı yetişkin insanlar için ayrı görev ve sorumlulukları bulunmaktadır.
" } ] }