{ "title": "Kafatası", "image": "https://www.iskelet.gen.tr/images/Kafatasi-57.jpg", "date": "19.01.2024 14:16:27", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Kafatası, beyni kaplayan, oldukça güçlü bir şekilde koruyan kemikten oluşmuş bir zırh olarak tanımlanabilir. Kafatası, 8 adet kemikten meydana gelmiştir. Her bir kemik farklıdır ve farklı göreve sahiptir. Kafatası da mükemmel bir donanıma sahiptir. Kemiklerin birleştiği yerler diğer kemiklerden farklı şekilde girintili çıkıntılı bir durumdadır. Kafatasında bulunan kemiklerin birleşim yerleri birbiriyle oturmuş şekildedir.

Kafatası nasıl bir yapıya sahiptir?

Kafatası yetişkinlerde sert ve güçlü bir yapıdadır. Ancak yeni doğmuş bebeklerde kafatası çok daha farklı bir yapıdadır. Bunun sebebi de doğum anında bebeğin doğum kanalından kolaylıkla çıkabilmesidir. Bebeğin doğum kanalından çıkmasını kolaylaştırmak için kafatasında bulunan 8 kemik henüz oturmamış ve kafatası oldukça yumuşaktır. Yenidoğan bebeklerde kafatasında bıngıldak adı verilen bir doku bulunur. Bu doku bebek büyüdükçe sertleşir. Bebeklerde kafatasının yumuşak olması başlangıçta bir dezavantaj olarak görülse de aslında bebeğin hayata tutunmasını sağlayan bir özelliktir. Bebeğin kafatası yetişkinlerde olduğu gibi sert bir yapıda olsaydı doğum anında kafatası ezilme riski taşıyabilirdi. Kafatası yenidoğan bebekte eğilme bükülme gibi özelliklerde esnek bir yapıya sahip olduğu için bu durum doğumu kolaylaştırmaktadır. Yenidoğanlarda bıngıldak yerini kafatasına yaklaşık 2 yılda bırakır. Bebeğin kafa kısmı bir yıldan sonra şekil almaya başlar. Bu şekil bebeğin yatış pozisyonuyla da yakından alakalıdır.

Kafatası kemikleri ve görevleri

Kafatası beyin, beyincik gibi hayati önemi olan organları koruyan, kulak, göz, burun gibi organları içinde bulunduran yassı kemiklerden meydana gelmiş bir yapıdır. Kafatası başın şeklini belirleyen en önemli faktördür ve içinde bulunan organları koruma görevi vardır. Baş iskeletini meydana getiren kemikler birbiriyle oynamaz eklemler aracığıyla bağlıdır. Yalnızca alt çene kemiğinde yarı oynar eklem bulunmaktadır. Baş iskeleti kafatası ve yüz kemikleri olmak üzere iki bölümden meydana gelir. Kafatası kolaylıkla kırılmayan bir yapıya sahiptir. Ancak çok ağır darbe aldığında kırılabilir. Kafatasında çatlakların oluştuğu basit kırıklarda bile ufak bir kemik beyne baskı uygulayabilir. Bu durum hayati risk yaratabilir.
" } ] }