{ "title": "İskeletin Görevleri", "image": "https://www.iskelet.gen.tr/images/iskeletin-gorevleri.jpg", "date": "19.01.2024 05:51:46", "author": "Nazlı Can", "article": [ { "article": "İskeletin görevleri, canlının hareketle ilgili nerdeyse tüm işlevlerini kapsamaktadır. Ayrıca kan hücreleri üretmek de iskeletin görevleri arasındadır. İskeleti olan canlıların doğumdan itibaren sürekli hareket halinde olduklarını düşünürsek; iskeletin görevlerini yerine getirmesinin ne kadar önemli olduğu anlaşılır. İskeletin görevlerine geçmeden önce, kısaca iskeletin ne olduğundan, yapısından, kısımlarından, vs. Genel özelliklerin bahsedelim:

İskelet nedir?

İskelet, canlıya hareket etme kabiliyeti açısından yardımcı olan, vücuda sertlik veren, kemiklerden oluşan bir yapıdır. İskeleti oluşturan kemikler eklemlerle birbirine bağlanmıştır ve hareket, kaslarla birlikte gerçekleştirilir. (Kaslar kemikleri saran, harekete yardımcı olan yapılardır). İskeleti oluşturan kemikleri yapılarına göre inceleyecek olursak uzun kemikler, kısa kemikler ve yassı kemikler olmak üzere üç çeşit kemik görürüz.

Uzun kemikler: Kol ve bacak kemikleri bunlara örnek olarak verilebilir. Uzun kemikler daha çok vücudun dik durması ve hareket etmesiyle ilgili görevleri yerine getirirler.

Kısa kemikler: Kısa kemikler de uzun kemikler gibi daha çok hareket amacıyla kullanılır. Fakat uzun kemiklerden farkı, daha incelikli ve daha detaylı hareketlerin gerçekleştirilmesine yardımcı olmasıdır. Örneğin; el ve ayak parmak kemikleri kısa kemiktir.

Yassı kemikler: Hareket kabiliyeti olmayan bu kemikler vücudun dayanıklılığıyla ilgili sorumlulukları yerine getirirler. Yassı kemikler birbirine çok sıkı bağlanmışlardır ve epey dayanıklıdırlar. Kafatası, yassı kemiklere en güzel örnektir.

İskeletin kısımları

Kafatası: Yukarıda bahsedildiği gibi yassı kemiklerden oluşur. Görevi beyni dış etkilerden korumaktır.

Göğüs kafesi: Kaburga kemiklerinden ve diğer göğüs kemikleriden oluşur. Yapısında kısa ve yassı kemikler bir arada bulunur. Birincil görevi; akciğerleri ve kalbi dış etkilerden korumaktır. İkincil görevi solunuma yardımcı olmaktır.

Omurga kemikleri: Boyundan kuyruk sokumuna kadar devam eden yumru şeklindeki kemiklerden oluşur. Bu yumruların her birine omur denir. Sağlıklı bir insanda 33 omur bulunur. Omurlar kısa kemiktir. Omurga, yaşamsal faaliyetlerin birçoğunun sağlıklı bir şekilde yürümesinden ve bel-sırt bölgesine destek olup vücudun dik durmasından sorumludur.

Kol ve bacak kemikleri: Kollar ve bacakların yapısında bulunan kemiklerdir. Genelde uzun kemiklerden oluşur. En önemli görevleri hareketi sağlamaktır.

İskeletin genel yapısını ve kısım kısım iskeletin görevlerini ayrıntılı bir şekilde inceledikten sonra iskeletin görevlerini şu genel özellikler altında toplayabiliriz:
İskeletin görevlerinin ne kadar çeşili ve yaşamsal faaliyetlerin devamı açısından ne kadar gerekli olduğuna bakarsak; hayatta kalmak için iskeletin etkisi ve iskeletin görevlerinin düzgün bir şekilde yerine getirilmesinin ne kadar önemli olduğu anlaşılmaktadır.
" } ] }