{ "title": "İskelet Nedir", "image": "https://www.iskelet.gen.tr/images/iskelet-nedir.jpg", "date": "20.01.2024 00:31:35", "author": "Erengül", "article": [ { "article": "
İskelet nedir, İskeleti tanımlamak gerekirse, kemiklerden oluşan bir yapıdır. Bu yapıyı eklem ve bağlar birbirine tutturmuştur. Etrafı ise kaslarla sarılmış bir yapı. İskelet sistemi organizmaya fiziksel destek sunar ve iç organlarının korumasını sağlar. Genellikle minerallerden oluşmuştur. Aynı zamanda iskelet organizmanın şeklinin oluşmasını sağlayan bir yapıdır. İnsan vücuduna şeklini veren, çeşitli organlarımızı koruyan ve onlara destek olan kemik yapımız iskelet, 200-212 (260 kadar) kemikten oluşabilmektedir. 30 kadar yassı kemik kafatasımızı meydana getirir. Göğüs kemiğinde 24 tane (12 çift) kaburga, kalp ve akciğerleri korur. 33 tane birbirine kenetlenen kemik, omurgayı oluşturabilmektedir. Omurgamız da kürek kemikleri ve leğen kemiği aracılığıyla kol-bacak kemikleriyle eklemleşir. Bu kemiklerin tümü, hızlı ve karmaşık hareketlerimize olanak sağlayan kaslara, güçlü bir destektir.

İskeletin Görevleri
İskeletin çeşitleri, İnsanların ve hayvanların çatısını, duruşunu, destek yapısını meydana getiren temel sistemdir. Kasların tutunduğu, iç organların, muhafaza edildiği organik yapıdır. İskelet, kireç şeklinde kalsiyum, silis, kıkırdak veya kemikten meydana gelebilir. Hareketli veya hareketsiz olabilirler. Ya vücudun bütün organlarını dıştan saran bir örtü şeklindedir ve dış iskelet adını alır veya bütün omurgalılarda olduğu gibi iç iskelettir. Bazı omurgasızlarda da iç iskelet bulunabilir. Şöyledir ki.
İskelet kemikleri, vücudun bölgelerine göre beş ana bölümden oluşmaktadır. Bu bölümleri ve kısaca görevlerini belirtelim
" } ] }