{ "title": "İskelet Kası", "image": "https://www.iskelet.gen.tr/images/iskelet-kasi-1030.jpg", "date": "20.01.2024 14:59:56", "author": "dudu yıldız", "article": [ { "article": "İskelet kası, kasın tamamı ve kası oluşturan fasiküller ile kas fibrilleri (Hücreleri) fasya adı verilen bir bağ dokusu ile örtülüdür. Fasiküller kas hücreleri demetidir. Kas çok sayıda fasikülün bir araya gelmesi ile meydana gelir. Kas fibrilleri ise fasikülü meydana getirir ve kasın gerçek hücreleridir. Kas hücreleri sarkolemma adı verilen hücre zarı ile korunur. Kas hücrelerinin içerisinde sarkoplazma bulunur. Sarkoplazma içerisinde bulunan yapılar ile enerji yapımında rol alır.

İskelet kaslarını çizgili görünüm veren aktin ve miyozin filamentlerinin diziliş şeklidir. Sarkomer üzerinde, aktin filamentlerinin bulunduğu bölge I bandı, aktin ve miyozin filamentlerinin birlikte yer aldığı kısımlar A bandı adını alır. Yalnızca miyozinden oluşan kısma H bölgesi denir. I bandının ortasında ise dikey olarak uzanan Z çizgisi bulunur. İki Z çizgisi arasında kalan bölgeye sarkormer adı verilir. Sarkormer kas kasılmasın fonkskyonunu sağlar.

Fasyanın katmanları nelerdir?

Epimisyum, kas yüzeyini oluşturan yapıdır. Uç kısımlara doğru daralarak tendon denilen yapıyı oluşturur.

Perimisyum, kas fibrillerini fasikülleri ayırır.

Endomisyum, tek bir kas hücresinin etrafını saran yapıdır.

İskelet kası yetişkin bir birey de vücut ağırlığının yüzde 40'ını oluşturur. Bu yapı çocuklarda ise vücut ağırlığının yüzde 50'sini oluşturmaktadır. Iskelet kası içeriğinde yüzde 20 protein, yüzde 75 ve yüzde 5 organik ve inorganik bileşiklerden oluşur.

İskelet kası fonksiyonları nelerdir?
İskelet kası ile diğer kasların ortak özelliği
" } ] }