{ "title": "İskelet Bölümleri", "image": "https://www.iskelet.gen.tr/images/iskelet-bolumleri.jpg", "date": "23.01.2024 06:53:06", "author": "Haktan", "article": [ { "article": "İskelet bölümleri, kemiklerden oluşan, vücuda şekil ve destek sağlayan sert yapıya verilen isimdir. İskelet bölümleri ise insan vücudundaki kemiklerin bulundukları yerlere, şekillerine ve görevlerine göre kategorilendirilmiş halidir. Çoğunlukla minerallerden oluşan iskelet sistemi kaslarla çevrilidir ve eklemlerden destek alırlar. Organların korunması konusundaki en önemli yardımcılardır. Uzun, kısa ve yassı olmak üzere üç ana kemik grubuna sahiptir. İskelet bölümleri ise kafatası, omurga, göğüs kafesi, kollar ve bacaklar olarak sıralanır.

Kafatası: Yassı kemiklerden oluşan kafatasının en önemli görevi beyni korumak olduğundan hareketsiz, sert ve sağlamdır. Yemek yeme, nefes alma, konuşma gibi eylemlere engel olmaması adına sadece çene kemiği hareketlidir. Onun dışında baş bölgesindeki kemikler sıkı bir şekilde birbirine geçmiş durumdadır.

Omurga: 33 adet kısa kemikten oluşur. Yandan bakıldığında S şeklini andırır ve kafatasında olduğu gibi parçalar birbirine sıkı bir şekilde geçmediğinden hareketlidir. Böylece eğilip, kalkmak, omuz, sırt ve bel bölgesini hareket ettirmek çok daha kolay olur.

Göğüs Kafesi: Karşılıklı halka şeklinde dizilmiş 12 adet kemikten oluşur. Yassı kemikler grubundandır. En önemli görevleri ise kalp ve akciğer gibi içerisinde barındırdığı organları korurken, nefes alıp, vermeye yardımcı olmasıdır.

Kollar ve Bacaklar: Tüm kol ve bacak hareketlerinin gerçekleşmesine destek olan bu kemikler aynı zamanda en uzun kemiklerdir de. Kollarda karşılıklı iki adet ve bacaklarda karşılıklı iki adet olmak üzere toplamda dört tanedirler ve kol kemikleri dirseklerden ikiye bölünürken, bacak kemikleri diz kısımlarından ikiye ayrılır. Bacakta bulunan uyluk kemiği vücudun dörtte birini oluşturur.

İskelet bölümleri organları koruması veonlara tutunma yüzeyleri sağlaması dışında vücudun dik durmasını, kan hücrelerinin üretimini, vücutta kalsiyum, fosfor depolanmasını, uzuvların hareket etmesini, vücudun şekil almasını sağlarlar.
" } ] }