{ "title": "İnsan İskeletinin Bölümleri", "image": "https://www.iskelet.gen.tr/images/insan-iskeletinin-bolumleri.jpg", "date": "23.01.2024 04:22:13", "author": "Cebe", "article": [ { "article": "
İnsan iskeleti, baş, gövde ve üyeler iskeleti olmak üzere üç kısımda incelenir.

A. Baş İskeleti: Kafatası, yüz ve çene kemiklerinden oluşur. Genellikle oynamaz eklemlidir.

B. Gövde İskeleti: Göğüs kemiği, kaburga kemikleri, omurgayı oluşturan omurlar, omuz ve kalça kemerlerini oluşturan kemikler, iskeletin gövde bölümünde yer alır. Genelde yarı oynar eklemlidir.

C. Üyeler İskeleti: Üyeler üstte omuz kuşağı ile gövdenin üst kısmına bağlanmış olan üst üyeler (Kollar), altta kalça kuşağı ile gövdenin alt kısmına bağlı olan alt üyeler (Bacaklar) olmak üzere iki bölümden meydana gelir. Oynar eklemlidir.
6. Eklemler.

Kemiklerin bağlanma yerleri olan eklemler üç grupta toplanır.

A. Oynamaz Eklemler: Kafatası, kalça kemiği, leğen kemiği gibi iskeletin hareket etmeyen kısımlarındaki kemiklerde görülür. Eklemleşen kemikler çok sıkı bir şekilde birbirlerine testere dişi gibi girinti ve çıkıntılarla bağlanmışlardır. Eklem kapsülü ve sıvısı yoktur.

B. Yarı Oynar Eklemler: Omurlar arasında ve göğüs kafesinde görülen eklemlerdir. Omurlar arasındaki kıkırdak diskler esneklik sağlanmasında yardımcı olur.

C. Oynar Eklemler: Vücudun hareket işlevini üstlenmiş kemiklerde görülen, tam hareketli eklemler olup kol ve bacak kemiklerinde görülür. Eklemleri oluşturan kemiklerin uçları bağ dokusundan meydana gelmiş ortak bir kapsül ile çevrilidir. Eklem kapsülünün iç yüzeyi ince bir zar ile örtülüdür.
bu yapı yumurta akına benzeyen bir salgı meydana getirir. Eklem boşluğunda toplanan bu sıvı (= eklem sıvısı) eklem uçlarının kayganlığını sağlar. Eklem kemiklerinin baş kısmında bulunan kıkırdak tabakaları hareket sırasında kemiğin başlarının birbirine değerek aşınmasını önler. Eklem bölgesinde bir kemikten diğerine uzanan bağ dokusundan meydana gelmiş eklem bağı bulunur. Bütün bu yapılar ekleme sağlamlık ve hareket kolaylığı sağlar." } ] }