{ "title": "Femur", "image": "https://www.iskelet.gen.tr/images/femur.jpg", "date": "19.01.2024 06:01:57", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "
Femur; ya da uyluk kemiği, memelilerin vücutlarında yer alan en uzun, en hacimli ve en güçlü olan kemiktir. Kalçanın ve dizin bir kısmını meydana getirir. Femur sözcüğü, uyluk sözcüğünün Latince'sidir. Femur kemiği olarak kullanım femurdan daha düzgündür, çünkü femur uyluğa karşılık geldiğinden femur kemiği, uyluğun içerisindeki kemiği nitelemektedir. Kemiğin kendisinin ismi os femoristen gelir, ancak çağdaş, tıbbi kullanımında femur terimine genellikle uyluğa değil kemiğe karşılık başvurulmaktadır. Tıbbi Latince'deki durumu her zaman femoristir fakat klasik Latince'deki durumu genelde feministir ve kadın manasına gelen femina ile karıştırılmamak gerekir.

Uyluk kemiği kırıkları, sürekli bir sakatlığa sebep olur. Çünkü uyluk kasları, kırıkları birbiri üstüne binecek bir biçimde çeker ve kırıklar yanlış bir şeklide birleşir. Bunu önüne geçmek için, femur kırığı bulunan hastalar, kırık parçaları düzgün bir şekilde aynı hizaya getiren traksiyona konulmalıdır. Modern tıp yollarıyla da ya da Retrograde femoral ameliyat vasıtasıyla parçaları birbirine eklemek mümkündür. Femur kırığı hastaları artık tamamen iyileşmeyi, kemiğin boyutuna nazaran 3 aydan 6 aya kadar farklılaşsa bile, genel manasıyla umabilir.

Hastalar, iyileşme zamanını uzatmamak için ortopedi cerrahının izni olmadan bacaklarının üstüne ağırlık yüklememelidirler. Uyluk genel olarak alçıya alınmaz. Bunun nedeni cerrahi donanım, kemiği düzleştirme ve kırıkları iyileşirken bir arada tutma görevini yapmaktadır. Bu yolların sürekli olarak komplikasyonları eklem içi sepsis, artrit ve dizde sertleşme olasılığı bulunur. Kemik iyileşmesinin ardından, donanıma daha çok gerek duyulmaz. Ancak bazı hastalarda sürekli olarak bırakıldığı olaylarda ve bunların arasından hareketli bir yaşam tarzı bulunanlarda, donanımın diz kasına çıkıntı yaptığı bölgede rahatsızlık oluşur, böyle olaylarda donanım hastane dışı cerrahi ile çıkartılır.

Eğer kemik zayıflar ise femur kemiğinin kalça eklemine yakın olan proksimal ucu kırılgan bir duruma gelir. En fazla olasılık Avrupalı olan ırklarda, menopoz geçiren kadınlarda gözükür ve osteoporoz, bu olasılığı aşırı miktarda yükseltir. İskeletteki tüm kemiklerin arasından femur, iyileşme zamanı en uzun olandır. Bu kemik, insan vücudunun en uzun ve en güçlü olan kemiğidir. Gücüne örnek olarak, ortalama bir insan zıpladığı vakit bu kemik yarım tonluk olan bir kuvvete dayanır.
" } ] }