{ "title": "El Kemikleri", "image": "https://www.iskelet.gen.tr/images/el-kemikleri.jpg", "date": "19.01.2024 05:36:27", "author": "duygu yaray", "article": [ { "article": "
El kemikleri, El, vücudumuzda kolun alt kısmında, beş parmağın başladığı yerdir. Başparmağın, öteki parmaklarla bir olup, nesneleri tutabilmesi bir özelliktir. İnsan beyninde bulunan, eli yöneten bölüm hayvanlardakinden daha fazladır. Bu sebeple, el ve parmaklardaki hareketlerin zorlanmasının sebebi, beyindeki bazı sorunlardan kaynaklanıyor olabilir. Bütün hareketleri kolaylıkla yapabilmek için, iri ve ufak 27 tane el kemiği vardır. Bilekte dörder kemiğin, düzensiz olarak iki sıra halinde oluşmasıyla, sekiz kemik bulunur. Bu kemiklere el bilek kemikleri adı verilir. Avuçta ise beş tane el tarak kemiği mevcuttur. Parmaklarda da 14 tane el parmak kemikleri vardır. Bu parmak kemiklerinin, iki tanesi baş parmaktadır. Diğer parmaklarda ise üçer tane bulunmaktadır. Ön kol kaslarından uzanan tendon bağı, bileğin ön tarafında bulunan bir bağın altından geçerek, bir kılıf içerisinde parmaklara ulaşır ve parmakların, içe doğru bükülmesini sağlar. Bileğin arka kısmında ise dışa doğru bükülmeyi sağlamaktadır. Avucun yukarı dönmesine supinasyon, aşağı dönmesine de pranosyan denir. Avucun yukarı dönmesi, yani supinasyon en fazla insanlarda gelişmiş bir durumdur. Beşinci parmak ve başparmağın kök kısımlarının altında, tarak ve el kemiklerinin arasında bulunan boşluğu dolduran kaslar, parmakların birbirine uzaklaşıp, yaklaşmasını sağlamaktadır. Ayrıca el içi oynaklarındaki hareketleri sağlamaktadır.

Kan ise ele, iki tane atardamar aracılığıyla gelmektedir. Bu atardamarlara, radial ve ulnar arterler denilmektedir. Ulnar adındaki arter, kolun iç kısmından radial ise başparmak tarafından ilerlemektedir. Bu atardamarlar, avuç içinde birleşerek biri derin diğeri ise sathi olarak iki kemer oluştururlar. Bu kemerlerden ayrılan dallar ise bütün parmakların iç ve dış yanlarına doğru uzanır. Ulnar sinir, dördüncü ve ufak parmağın iç yarısının ön tarafında, deri hissi oluşturmaktadır. Ayrıca orta parmak, dördüncü parmak ve beşinci parmağın arka yüzünün yarısının, hissi siniridir. Median sinir ise ön yüzde bulunan diğer parmaklara gitmektedir ve arkadaki bütün uçların siniridir. Radial sinirde, elin arka tarafında bulunan geri kalan bütün bölgelere, dallar vermektedir.

Tıbbi açıdan, el kemiklerinin ve parmakların şekli oldukça önemlidir. El kemiklerinde oluşan farklılıklar, bazı hastalıkların belirtisi olabilir. Örneğin; devlik hastalığı olarak bilinen akromegali de eller olması gerekenden çok fazla büyüktür. Kalp ve akciğer rahatsızlıkların da ise parmak uçların da şişlikler oluşmaktadır. Bazı dolaşım bozukluğu rahatsızlıklarında ise parmaklar beyaz ya da mor renk olmaktadır. Tabi sadece eldeki belirtilere bakılıp, teşhis koymak doğru olmaz. Bunların yanında, diğer belirtilere bakılarak teşhis konacaktır.
" } ] }