{ "title": "El İskeleti", "image": "https://www.iskelet.gen.tr/images/El-Iskeleti-55.jpg", "date": "20.01.2024 07:09:14", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
El İskeleti, Eller vücudun en çok hareket eden organlarıdır. Dokunma, işaretleme ve kavrama gibi birçok işin üstesinden gelen eller yaradılış gereği oldukça işlevsel bir yapıya sahiptir. Sağlığından fazla ödün vermeden görevini tam anlamıyla yerine getirir. El kemiklerinin vazifesini yerine getirmesi için özelleştirilmiş bir yapıya sahiptir. El, beş parmağın başladığı yerdir. Başparmağın, diğer parmaklarla birlikte, nesneleri tutabilmesi bir özelliktir.

El iskeleti özellikleri: Bütün hareketleri kolaylıkla yapabilmek için, iri ve ufak 27 adet el kemiği vardır. Avuçta ise beş adet el tarak kemiği vardır. Parmaklarda da 14 adet el parmak kemikleri vardır. Bu parmak kemiklerinin, ikisi baş parmaktadır. Diğer parmaklarda ise üçer adet bulunmaktadır. Ön kol kasından uzanan tendon bağı, bileğin ön tarafında bulunan bir bağın altından geçerek, bir kılıf içerisinde parmaklara gelir ve parmakların, içeri doğru bükülmesini sağlar. Bileğin arka kısmındaysa, dışa doğru bükülmeyi sağlar. Beşinci parmak ve başparmağın kök kısmının altında, tarak ve el kemiklerinin arasında bulunan boşluğu dolduran kaslar, parmakların birbirine yaklaşmasını ve uzaklaşmasını sağlamaktadır.

Eller bireyin özelliklerini yansıtan önemli organlardandır. Bireyin sağlığına dikkat edip etmediği ne iş yaptığı, titizliği ve temizliğe dikkat edip etmediği gibi birçok konu ele bakılarak anlaşılabilir. Ulnar sinir felcinde pençe el görüntüsü meydana gelebilir, dev hastalığında elde aşırı büyüme olabilir.

El iskeleti kavrama özellikler
Başparmağın iki falanks ile oluşması, öteki parmaklar ile karşı karşıya gelmesini önler, tutma ve kavramanın daha fonksiyonel olmasını sağlar. Avuç içinin aşağı ve yukarı hareketini sağlayan metakarplar avucun dönmesini sağlayarak vidalama, döndürme gibi hareketlerin kolayca yapılmasına imkân verir.

El kemiklerinin kavrama şekli: Sabit bölüm, metakarp kemiklerden oluşur, buna göre ikinci ve üçüncü metakarp kemiklerine bağlanmış sekiz adet karpal kemik bulunur. Bu karpal kemikler bileğe yakındır. Kavrama aşamasında baş ve işaret parmağına yön verir. El kemikleri, harekat yeteneği ve elin sabitlenmesi için temel organeldir. El kemiklerinin birbirleriyle temas ettikleri hareketli yerlerde eklemleri vardır. El kemiklerinin eklem yerlerinde kemiklerin birbirleriyle temas eden yerleri kıkırdak dokusu ile kaplıdır. El kemikleri, avuç içi el sırtı bölgesinde metakarp kemikleri bulunur. Her el parmak kemiği ile bilek kemikleri arasında bir metakarp kemik bulunur.

El iskeleti kemik yapısı: Metakarp kemikler, el ayasının oluşmasını sağlar. Parmak ucuna doğru el parmak falanks kemikleri vardır. Falanks kemikler metakarplardan itibaren parmak ucuna doğru incelen bir yapıya sahiptir.

Baş parmak falanks kemikleri iki, diğer parmaklar üçer falanks kemiği vardır. Metakarp kemiklerden itibaren yerleşim sırasına göre falankns kemikleri;
" } ] }