{ "title": "Eklem Sıvısı", "image": "https://www.iskelet.gen.tr/images/eklem-sivisi.jpg", "date": "19.01.2024 14:05:32", "author": "Nevbar", "article": [ { "article": "
Eklem sıvısı; kemikler arasındaki eklemler de bulunan eklem sıvısının çok önemli bir özelliği vardır. Bu özellik sayesinde kollarımızı ve bacaklarımızı acı çekmeden rahat bir şekilde hareket ettirebiliyoruz. Kollarımız da ve bacaklarımız da sürekli bir sürtünme meydana gelmektedir. Normal şartlar altında kollar da ve bacaklar da oluşan bu sürtünmeden dolayı kemikler de aşınmalar ve yıpranmaların olması gerekir. Bu oluşan aşınma ve yıpranmalardan dolayı da acı oluşması gerekir. Ancak eklem sıvısı sayesinde bu acı oluşmaz. Eklem sıvısı eklemler arasında sürtünmeyi engellediği için eklem yüzeyindeki aşınmayı ve tahribatı önler.

Kemikler vücut içinde bulundukları yerlere göre farklı özelliklere sahiptirler. Sürekli hareket halinde bulunan kemiklerimizden bazıları hareketsiz bölgelerimiz de bulunan kemiklere göre daha farklı desteğe ihtiyacı vardır. Omurgamızı meydana getiren omurlar, bacaklarımızda ki, kollarımızda ki, el ve ayaklarımızdaki eklemler her hareketimiz de birbirleri üzerine dönerler. Sürekli hareket halinde oldukları için de destek sistemlere ihtiyaçları vardır.

Bazı insanlar her iki ellerinin parmaklarını gererek ses çıkarırlar yani çıtlatırlar. Çoğu insan buradan gelen sesin kemiklerden geldiğini düşünür. En çok çıtlatılan yerler sürtünmeli eklem yerleridir. Bu tip eklem yerlerinde yani parmaklarımız da iki kemiğin birleştiği yerde bir bağlantı kapsülü bulunur. Bu kapsülün içinde kemiklerin hareketleri sırasında buraları yağlayan eklem sıvısı adı verilen bir sıvı bulunur. Bu sıvının içinde erimiş halde oksijen, nitrojen ve karbondioksit gazları bulunur.

Eklem Bölgelerinde Duyulan Sesler Nasıl Meydana Gelir?

Vücudumuzda bulunan en kolay çıtlatabildiğimiz eklem yerleri parmaklardır. Parmaklar gerilince ve eklem yerleri düzleşince burada bulunan kapsül gerilir ve içindeki sıvının basıncı azalır. Bundan dolayı gaz kabarcıkları patlamaya başlar. İşte duyulan bu seslerdir. Patlayan kabarcıklar sonucunda gazlar bu sıvıyı terk eder. Sıvı daha da genleşir ve eklem yerlerinin hareket yeteneğini arttırır. Eklem yerinin gerilmesi kapsülün boyu ile sınırlıdır. Çıtlattığınız parmağınızı aynı anda ikinci kez çıtlatamazsınız. Çünkü gaz kabarcıklarının sıvı içerisinde tekrar oluşması biraz zaman alır. Eklemlerde bulunan sıvının görevi sürekli hareket halinde olan ve birbirine temas eden kıkırdakların zedelenmesini engellemek. Aynı zamanda eklemler arasında bulunan eklem sıvısı besleyici maddeler içerir ve bununla kan dolaşımından yoksun olan kıkırdaklar beslenmesi sağlanır.
" } ] }