{ "title": "Eklem Çeşitleri", "image": "https://www.iskelet.gen.tr/images/eklem-cesitleri.jpg", "date": "19.01.2024 20:04:38", "author": "Lâlefam", "article": [ { "article": "
Eklem, kemiklerin birbiri ile bağlantı kurduğu yerlere verilen addır. Kemiklerin birbirine bağlı olması ile vücut şekillenir ve hareket kabiliyeti için kemiklerin birbirine bağlı olması gerekir. Vücutta bulunan eklemlerin her biri aynı ölçülerde değildir ve bu nedenle eklemler gruplandırılır.

Eklem Çeşitleri

Oynar Eklemler: Bazı eklem türleri kemiklerin hareket kolaylığını sağlar. Kol ve bacak kemiklerinin birleştiği bölgelerde ve kemiklerin gövde ile bağlandığı alanlardaki eklemler oynar eklemlerdir. Oynar eklemler ile birleşen kemiklerin bir ucu çukur, diğer ucu ise biraz daha tümsek bir yapıda ve yuvarlaktır. Bu tür kemiklerin birleştiği alanların uç kısmı yumuşak ve kaygan yapıdaki kıkırdaklar ile çevrilidir. İki kıkırdak katmanı arasında hareket kabiliyetin kolaylaştıran kaygan yapıda bir sıvı mevcuttur. Bu sıvı sayesinde iki kemik hasar görmeden rahatlıkla hareket eder. Oynar eklemlerde, kemikleri birbiri ile birleştiren ve kemiklerin birbirinden ayıran eklem bağları bulunur. Buradaki bağlar sağlam ve yassı çubuklar halindedir.

Az Oynar Eklemler: bu eklem türleri kemiklerin sınırlı hareket etmesini sağalar. Omurlar arasında mevcut olan eklemler az oynar eklemlerdir. Bu nedenle bel ve gövde, bacak ve kollar kadar hareketli değildir.

Oynamaz Eklemler: Vücutta bulunan bazı kemiklerin arasında bulunan eklemler bulundukları kemiklerin hareket etmesini engeller. Oynamaz eklemler kemikleri adeta birbirine kenetler ve hareket etmesine müsaade etmez. Kafatası, leğen kemiği ve kalça kemiğinde mevcut olan eklemler oynamaz eklemlerdir ve buradaki kemikler girintili ve çıkıntılı bir biçimdedir.
" } ] }