{ "title": "Düz Kaslar", "image": "https://www.iskelet.gen.tr/images/duz-kaslar.jpg", "date": "19.01.2024 14:34:04", "author": "Kazım", "article": [ { "article": "
Düz kaslar; Bizim isteğimiz dışında, kendiliğinden çalışma gösteren kaslara verilen ortak addır. Bu kasların göstermiş olduğu eforlar otomatik olarak sinir sistemi ile alakalıdır. Vücutta, pek çok solumun, dolaşım, sindirim ve ürogenital sistemlere benzer içi boş olan sistemler bulunmaktadır. Ancak bunlar iskelete bağlı değildir.

Kan damarları, sindirim kanalları ve türlü iç organların yapılarında düzkaslar yer alır. Kasılma süreçleri oldukça uzun olabilmekte ve minimum enerjiyle uzun süre muhafaza edebilmektedirler. Düzkas hücresinin oval, tek ve de soluk renkli, merkeze yerleşmiş olan bir çekirdeği bulunmaktadır. Safra kesesinin kanalında, böbrek ile mesane arasında ve bağırsak arasındaki kanallarda yer alan kaslarda kendi kendiliğinden kasılmalar için lazım olan sinirsel durumlar istek dışı çalışma göstermektedir. Düz kas hücrelerinin elastin, kollejen, laminin gibi maddeleri de tertiplediği belirgin bir durumdur.

Düz kasların protein yapısı
2 tip Düz kas bulunmaktadır
Düz Kasların Gelişim

Ekoderm membalı iris kasları, haricinde tüm kaslar mezodermden gelişmektedir. Kas dokusu ise mezenşim hücrelerinden ayrılan miyoblast hücrelerinden oluşmaktadır. Düz kas iptidaî sindirim loktu ve ondan kaynaklanan konstrüksiyonları kuşatan splanknik mezodermden farklaşır. Miyoblastlar uzunluk gösterir, sitoplâzmaları sağlayan orgallerde de gelişim olur ve düz kaslar gelişme gösterir.
" } ] }