{ "title": "Dirsek Kemiği", "image": "https://www.iskelet.gen.tr/images/dirsek-kemigi.jpg", "date": "21.01.2024 06:23:23", "author": "muhsin doğru", "article": [ { "article": "
Dirsek Kemiği: Ön kolda döner kemiğin iç kısmında bulunan kemiğe dirsek kemiği denir. Üst ve alt olmak üzere iki ucu ve bu iki uç arasında da uzanan bir gövdesi mevcuttur. Üst ucuyla kol kemiğine ve döner kemiğe eklemleşirken, alt ucuyla ise döner kemikle eklemleşir. Kemiğin üst ucunda açıklığı öne bakan bir çentik vardır. Bu çentik ise eklem yüzeyi ile kaplı durumdadır. İskelette bu çentik, kol kemiğinin alt ucundaki troklea çentiğiyle eklemleşir. Troklea çentiğinin üst ucu da bir kemik çıkıntısıyla güçlendirilmiştir. Ön kol ile kol arasındaki açı 180 derece olduğunda olekranon çıkıntısı, kol kemiğinin alt ucunun arka yüzündeki olekranon çukuruna oturur. Ön kol, kol üzerine katlandığında da koronoid çıkıntı, kol kemiğinin alt ucunun ön yüzündeki koronoid çukura girer. Koronoid çıkıntının dış tarafında, döner kemiğin başına bakan tarafında döner kemik çentiği denilen bir çentik mevcuttur.

Adı geçen bu çentiğin yüzeyi eklem yüzeyi ile kaplı durumda olup, hemen dış yanındaki döner kemik başı, eklem yüzeyi ile eklemleşir. Dirsek kemiğinin alt ucunda, dış tarafta bir kemik şişliği göze ilişmektedir. Dirsek kemiği başı adıyla bilinen bu çıkıntı, döner kemiğin alt ucunda bulunan dirsek kemiği çentiği ile eklem yapmaktadır. Dirsek kemiği başı bileğin iç tarafında, arka yüzde deri üstünden hissedilebilir. Dirsek kemiği başının iç arka yanında bir kemik çıkıntısı daha mevcuttur. Alt ucun alt yüzüyle, bilek kemiklerinden birisi olarak bilinen Trikuetrum kemiği arasında ise bir disk mevcuttur.
" } ] }