{ "title": "Destek ve Hareket", "image": "https://www.iskelet.gen.tr/images/Destek-Ve-Hareket-98.jpg", "date": "20.01.2024 11:45:59", "author": "ALİ ATAY", "article": [ { "article": "
Destek ve Hareket, Bir canlı türünün herhangi bir canlılık yapısını taşıyan en küçük birimine hücre adı verilmektedir. Yine bu yapılar bir araya gelerek dokuları oluştururlar. Dokularda yine benzer hücrelerin bir araya gelmesi gibi benzer dokuların bir araya gelmesi ile organları oluştururlar. Organlar ise birleşerek sistemleri meydana getirirler. Örneğin destek ve hareket sisteminin oluşmasında etkili olan iskelet sistemini saymak mümkündür. Sistemlerin birleşmesi ise zaten bütün canlı yapısını yani canlı vücudunu oluşturur. İnsan vücudunda birçok sistem yer almaktadır.

Destek ve hareket sistemleri
İskelet Sistemi: İnsan bedeninde yer alan kemiklerin, eklemlerin ve kıkırdakların birleşmesi neticesinden oluşan sisteme iskelet sistemi adı verilmektedir. İskelet sistemi kıkırdak doku ile kemik doku sonucunda oluşmuştur. İskelet sisteminde yer alan kemik doku çoğunluğunu kemiklerin ve eklemlerin oluşturduğu bir yapı olarak bilinmektedir. Yeni doğmuş olan bir bebekte 300'e yakın kemik bulunurken bu sayı büyüdükçe daha da azalmaktadır. Zira kemik yapıları gelişim ile birbirine eklenmektedir. Bu yüzden de yetişkin bir insan iskeletindeki kemik sayısı 206 ile 207 arasında değişmektedir.

İskelet Sisteminin Görevleri

İskelet sistemini oluşturan kemiklerin en temel görevi insana şekil vermesi ve bedenin dik durmasını sağlamasıdır. Kaslar sayesinde bedenin hareket etmesine yardımcı olur. İskelet kemiklerinin kaslar etrafından çevrilmesi sayesinde aldığı darbelerden en az etkilendiği bilinmektedir. Bunun yanı sıra iskelet sistemi insan bedeninin içinde yer alan organları dış etkenlere karşı da korumaktadır. Aynı zamanda da iskelet sistemi kan hücreleri olan akyuvarlar, alyuvarlar ve kan pulcukları üretmekle görevlidir.

İskelet sisteminde yer alan kemiklerin üzerini örten bu yapı aynı zamanda da iç organların yapısına da katılması neticesinde bedeni dış etkenlere karşı koruyan bir yapıdır. Bu yapı organların rahat hareket etmesinde etkin bir rolü bulunmaktadır. Eklem bölgelerinde yer alan kemiklerin hareket etmesi için kasların düzgün bir biçimde çalışması gerekir. Yani kasların kasılıp gevşemesi şarttır. Bununla birlikte kasların da kasılıp gevşemesi için beynin emir vermesi ve bu emri sinirler yolu ile kaslara ulaştırması gerekir. Bu işlem gerçekleşmediği sürece destek ve hareket eyleminde bulunulması söz konusu olmaz.

Destek ve Hareket Sistemi Sağlığını için

Dengeli ve sağlıklı beslenmek, spor yapmak ve özellikle de gün ışığına çıkmak gerekmektedir. Bununla birlikte destek ve hareket sisteminde yer alan kemikler için kalsiyum ve fosfor açısından bol bol D vitamini tüketilmesi gerekmektedir.

" } ] }