{ "title": "Clavicula", "image": "https://www.iskelet.gen.tr/images/Clavicula-75.png", "date": "20.01.2024 10:49:34", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Clavicula, (Köprücük kemiği) İnsan vücut anatomisinde kürek kemiği arasında yer alan ve iskelet yapısında köprü görevi yapan kemiktir. Clavicula (Köprücük kemiği) normal yetişkin bir insan da ortalama olarak 15 cm uzunluğunda bulunur. Kişiden kişiye değişen bu uzun kemik 16 ile 18 cm arasında olmaktadır. İskelet yapısının kemik çeşitleri arasında uzun kemikler sınıfına giren clavicula vücut iskelet yapısında sağ omuz ve sol omuz olarak iki adet bulunan kemiktir. Bu clavicula (Köprücük kemiği)'nin hemen devamında ise kaburgalar başlamaktadır.

Clavicula Kemiğinin Tanımı

Clavicula iskelet yapımızda omuz başlangıcı ve göğüs kemiğinin üst uç kısmında bulunan uzun kemiktir. Öyle ki deri üzerinden gözle görülebilmektedir. İskelet yapısında clavicula (Köprücük kemiği) omuz eklemimizi oluşturan üç ana kemik bölümünden bir tanesidir. Birtakım aksilikler sonucunda clavicula kemiğinde yaşanacak sıkıntılar örneğin kırılmalar veya çıkıklar oluşması son derece tehlikeli bir hal alması olasıdır. Bunun nedenleri olarak sakatlığın yaşandığı clavicula bölgesinde kol kısmında çok kuvvetli şekilde ağrılar oluşturur. Ayrıca clavicula bölgesinde şişlikler meydan gelir ve kişinin hareket kabiliyeti kısıtlanarak dayanılmaz bir durum oluşur. Bu tür clavicula köprücük kemiği kırıkları veya sorunlarında ilk öncelikle her iki omuz başlarından simit sargı denilen yöntemle omuzlar sarılmalıdır. Çünkü clavicula (Köprücük kemiği) omuz ile kaburga kafesini sabit tutmaya yarayan bir kemiktir. Edinilen bilgiye göre clavicula (Köprücük kemiği) insan iskelet yapısında en çok kırılan ve çok çabuk kırılan kemiklerden ilk sırada gelen kemik olarak bilinir.

Clavicula (Köprücük kemiği) Kırığı Nasıl oluşur

Bilindiği üzere insan iskelet yapısında clavicula kemiği çok hassas bir kemik olarak bilinir. Clavicula kemğinin kırılması sonucunda sekiz bağ denilen bandajlama yöntemi ile sabitlenmesi gereken ve kaynaması için uzun süre beklenme süresi olan çok hassas bir kemiktir. Clavicula kemiğinin kırılması durumunda kişinin normal günlük ihtiyaçlarını görmesi bile çok zor bir durum oluşturur. Clavicula kemiği kırıkları genellikle trafik kazaları ve omuz üzerine düşmelerde çok görülmektedir. Clavicula kemiği kırılması özellikle sporcular ve çocuk gruplarında çok daha fazla yaşanan bir durumdur. Clavicula kemiği kırıkları çok az da olsa doğum sırasında dünyaya gelen bebeklerde de görülmektedir. Omuz bölgesine alınan sert bir darbeye bağlı olarak kırılan clavicula kemiğinin yapı bütünlüğü bozularak kişinin omuz bölgesinde düşme görülür ve omuz ön kısma doğru eğilir. Clavicula kemiğinin kırıldığı bazı durumlarda ise kemik ucu deriden çıktığı bile görülmektedir.

Clavicula (Köprücük kemiği) Kırık Tedavisi Nasıl Yapılır?

Clavbicula (Köprücük kemiği) Kırıklarında tedavi yöntemi olarak ilk öncelikle hastanın sinirleri veya damarları kontrol edilerek bu yerlerde herhangi bir zedelenme olup olmadığı araştırılmalıdır. Eğer sinirlerde veya damarlarda bir zedelenme söz konusu ise Uzman doktorlar tarafından acilen ameliyata alınmalıdır. Fakat clavicula kemiğinin kırılması durumu genellikle cerrahi operasyon gerektirmeyen yöntemler ile sekiz bandaj denilen tedavi yöntemi ile başarılmaktadır. Çünkü kırılan clavicula kemiği çok çabuk kaynadığından yapılan sekiz bandaj yöntemi ile sonuca ulaşılmaktadır. Şayet ameliyat gerektiren durum ise sekiz bandaj yöntemi ile clavicula kemiğinin kaynamadığı durumda cerrahi operasyon kaçınılmaz olmaktadır. Sekiz bandaj yöntemi ile kol sabitlenerek kolun hareket etmesi engellenerek tedavi uygulanır. Son olarak clavicula kemiğinin kırılan bölgesinde uzun süreli şişlikler görülmesi de normal bir durum olarak bilinmelidir.
" } ] }