{ "title": "Çene Eklemi", "image": "https://www.iskelet.gen.tr/images/cene-eklemi.jpg", "date": "19.01.2024 06:48:26", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Çene eklemi, kulakların önünde, alt çeneyle şakak kemiğinin arasında ve bu kemiklerin arasındaki eklem kıkırdağını da kapsayan, çift taraflı, farklı yönlere hareket edebilen bir eklemdir. Sahip olduğu yapısal özellikle nedeniyle, kayma, ileriye ve geriye hareket etme, kısıtlı şekilde dönme hareketini yapabilen vücuttaki tek eklemdir. Sahip olduğu konum ve yapı itibarıyla, çiğneme kasları, dişler gibi yapılarla etkileşim halindedir. Bu nedenle çevre dokulardaki sorunlar bile çene ekleminde problemlere yol açabilir.

Çene eklemi rahatsızlıkları neden olur?

Çene eklemindeki sorunların nedenleri oldukça değişkendir. Buna rağmen sorunlar her zaman kesin olarak tespit edilemez. Esneme sırasında ağzı fazla açma, yapılan diş tedavisi sırasında uzun süreli ağzın açık kalması, çene ekleminin aşırı yüke maruz kalması, stres, kızgınlık gibi etkenlerden dişleri sıkma gibi sorunlar pek çok kişiyi etkileyebilir. Bu tür etkenler çoğaltılabilir. Başlangıçta fazla belirgin olmayan sorunlar giderek artabilir. Ancak çene eklemine alınan bir darbe ya da anormal çene eklemi hareketiyle, birden ağızda kilitlenme gibi ciddi bir sorun ortaya çıkabilir. Bunlar daha fazla etkiye neden olur. Aynı zamanda diş protezlerinin uygun olmaması, çiğneme kaslarında olan istem dışı hareketler, eklem tümörleri, depresyon, stres, üzüntü, romatoid artrit, psoriatik artrit gibi sorunlarda çene eklemini olumsuz etkiler.

Çene ekleminden ses gelmesi

Eğer çene ekleminde ağrı yoksa, herhangi bir fonksiyon bozukluğu bulunmuyorsa, çene açıkken ya da kapalı haldeyken kilitlenme gibi bir sorun olmuyorsa, ağzı açıp kapatırken çeneden ses gelmesi ciddi bir sorun teşkil etmez. Bu nedenle hastalara bir tedavi uygulanmaz. Çene eklemindeki tedavide amaç, eklemdeki sesin ortadan kaldırılmasından ziyade, diğer bulguların ortadan kaldırılması içindir: Hastaya uygulanacak cerrahi tedavi sonrasında da çene ekleminde ses olabilir. Sadece çene eklemindeki sese eşlik eden diğer belirtiler varsa, tedavi planlaması yapılır.

Çene eklemindeki sorunların ağız açıklığına etkisi

Çene eklemi sorunları hastalardaki ağız açıklığını etkileyebilir. Bu özellikle ağız açıklığının azalması şeklinde meydana gelir. Aniden ortaya çıkan, şiddetli ağrıya neden olan ağızda kısıtlama, genellikle çene eklemi kıkırdağının öne kayması, kıkırdağın yerine gelmemesi sonucunda ortaya çıkar. Eğer hastada çene eklemi çıkarsa, ağzı dışarıdan görülebilecek şekilde açık kalır. Bu hastalarda doktor müdahalesiyle çene ekleminin yerine oturtulması şarttır. Ayrıca çiğneme kaslarındaki sorunlar, ankiloz adındaki çene kemiğiyle şakak kemiğinin arasındaki kayma sonucunda da ağız açıklığı kısıtlılığı ortaya çıkabilir. Çene eklemindeki sorunlar, aynı zamanda kulak ağrısı ile karıştırılabileceğinden, sorunların tedavisi de gecikebilir.

Çene eklemindeki sorunların nasıl teşhis edilir?

Vücudumuzdaki en önemli eklemler arasında bulunan çene ekleminin sorunları en kısa sürede teşhis edilmelidir. Konuşma ve çiğnemeye yardımcı olan alt çenedir. Çenenin en fazla açık olduğu konumda, çene eklemi iki hareket yapar. Hareketler bildiğimiz bir menteşe hareketi gibi öne kayma ile gerçekleşen rotasyon hareketleri gibidir. Normal ağız yapısındaki sapmaların nedeni, çiğneme kaslarındaki spazmlardır. Çene ekleminde fonksiyon bozukluğu olduğunda, genellikle hastada ağrı, çene ekleminde ses ve kısıtlı çene hareketinin olması karakterizedir. Çene eklemi sorunları için uygulanacak teşhis ve tedavilerde çene cerrahisi yardımcı olmaktadır.
" } ] }