{ "title": "Boyun Kemiği", "image": "https://www.iskelet.gen.tr/images/Boyun-Kemigi-47.jpg", "date": "21.01.2024 05:51:26", "author": "Fatih tanış", "article": [ { "article": "Boyun kemiği, insan vücudunun en önemli parçalarından birisidir. Baş, boyun ile vücut arasındaki bağlantıyı gerçekleştirmektedir. Genel açıdan bakıldığı zaman kafanın dik bir şekilde durmasını destekleyip ve dengeli pozisyonda olmasını sağlamaktadır. Boyun kemiği vücuttaki kemikle orantılıdır.

Boyun kemiği görevleri

Baş bölümünün birçok yöne rahatça hareketlerini koordine etmesini sağlar. Bazı kaslar sayesinde kafadaki tüm yükü kaldırmaktadır. Bu görevinde zorluk çekmektedir. Tabi bu göreviyle vücudun direncine bağlı olarak kafanın havada kalmasını ve çevreden gelen bütün baskılara karşı konumunu bozmamasına yardımcı oluyor.

Boyun kemiği yapısı

Boyun kemiği7 adet boyun omurundan oluşuyor. Omurlardan en üstteki ikisi kafatası kemiğine tutunmasını sağlar. Omurların aralarında diskler bulunmaktadır. Diskler omurların birbirlerine sürtünmesini önleyen jöle şeklinde yastıklardır. Üzerlerine düşen yükü ise dengeli şekilde alt seviyelere kadar iletirler. Omurlar ve diskler birbirlerine tutunurlar. Bu olay kaslara kuvvet verip ve esneklik kazandırıyor. Boyun omurgasının içerisinde omurilik ve sinirler bulunur. Buradaki omuriliğin kalınlığı 2 cm kadardır. Beyinden aldığı bütün emirleri vücuda iletmektedir. Boyundan iletilen omur ilikten çıkan sinirler yardımıyla kol ve ellerin hissini, kuvvet ve hareketini sağlamaktadır. Dengeli bir boyun sağlıklı demektir. Bu denge için ise boyun omurgası kendiliğinden doğal bir eğim yapısına sahiptir. Ağrısız bir boyun için eğimin korunması çok önem taşır. Bu eğimde bozulmalar ortaya çıkarsa boyun dejenerasyonuda bozulduğu için kol ve boyun ağrısı artmaktadır.

Boyun kemiği sorunları

Günümüzde boyun kemiği ile ilgi birçok sağlık problemi söz konusudur. Çoğu zaman yanlış oturma ve aşırı bilgisayar kullanımından kaynaklanıyor olabilir. Teknolojik alet ve yanlış oturma sebebiyle zamanla boyunda sıkıntılara sebep olur. Bununla beraber boyun kemiğinin ve yapısı sahip olduğu anatomik şekli zamanla değişiklik göstermesine sebebiyet verir. Bu da boyun fıtığının oluşmasına davetliye çıkarıyor. Bu bozulan boyun yapısı başka örnekler ise zorlamalar, darbeler, adale spazmları, kazalara bağlı olarak oluşan kalıntılar, psikojenik faktörlere neden olabilir. Bu durumun yaşanmamasını için öncelikli olarak doğru oturma şekli öğrenilmeli ve uygulanması gerekir. Kullanılan teknolojik aletleri daha az kullanmaya itina gösterilmelidir. Boyun ağrılarının önüne önlemek için bir yöntemde ortopedik yastık kullanılmalıdır. Bu yastıkları birçok yerlerde bulunabilir. Ortopedik yastığı kişinin isteğine uygun şekilde ve yükseklikte seçilmelidir. Doktorun önereceği uygun boyun için egzersizler uygulanmalıdır. Boyun kemiğinde en önemli ve en dikkat edilmesi gereken nokta boyun çıtlatmasıdır. Çıtlatma ileri dönemlerde kireçlenme, kemiğin kırılması ve benzeri ciddi problemlerle karşılaşılabilir. Bu problemleri yaşamamak için alanında Uzman doktor tarafından boyun masajları tavsiye ediliyor. En önemlisi boyun kemiğinin ağrılarını Uzman doktor tarafından hangi sebepten dolayı kaynaklandığı araştırılması gerekir.
" } ] }