{ "title": "Bel Kemiği Eğriliği", "image": "https://www.iskelet.gen.tr/images/bel-kemigi-egriligi.jpg", "date": "20.01.2024 07:52:37", "author": "Gülistan Ateş", "article": [ { "article": "

Bel Kemiği Eğriliği, İnsan omurgasına yandan bakıldığı zaman tam düz değildir. Boyun ve bel bölgesinde hafif çukurluk ve sırt bölgesinde hafif kamburluk vardır. Arkadan bakıldığında ise tam düz olmalıdır. Bel kemiği eğriliğiomurganın, sağ ya da sola doğru eğrilmesi anlamındadır. Bel kemiği eğriliği aslında bir hastalık değil bir bulgudur. Değişik hastalıklara bağlı olarak ateş veya ağrı gibi bulgular ortaya çıkabiliyor ise çeşitli hastalıklar da bel kemiği eğriliğine sebep olabilir. Bu nedenle bel kemiği eğriliği, sağlıklı bir omurga yapısında oluşan biçimsel bir deforme olarak tanımlanabilir. Bel kemiği eğriliğinin diğer adı skolyozdur. Birçok hastalığa bağlı olarak oluşabileceği gibi, farklı yaşlarda ve omurganın farklı bölgelerinde görülebilir. İki farklı kişide aynı nedenle ortaya çıkan skolyoz, aynı şekilde belirtiler göstermez. Skolyozun kişilere göre değişen kendine özgü tedavi yöntemleri vardır.

Türkiye'de bel kemiği eğriliği toplumda yaklaşık %2 ile 4 oranındadır. Bunların büyük çoğunluğu küçük eğriliklerdir. Kız çocuklarında erkek çocuklara göre 8-10 kat daha sık görülebilir. Bel kemiğinde eğriliği olan kişilerin ancak %10'unda tedavi hastalık gerektirecek dereceye ilerler. Düzenli egzersiz yapma, sırt kaslarını güçlü tutma, skolyoz takibinin ve tedavisinin hemen hemen her aşamasında yer alan öğelerdendir.

Türleri

İdiopatik skolyoz, nedeni bilinmeyen bel kemiği eğriliğidir. En sık görülen skolyoz türüdür. Nedeni tam olarak bilinmeyen ‘idiopatik' skolyozdur. Omurgada eğilme ‘S' veya ‘C' şekilli olabilir. Yana doğru eğilme dışında omurların kendi etraflarında dönmesi de görülür. Omurlardaki bu dönme sırtta veya belde asimetrik çıkıntılar oluşmasına sebep olur.

Nöromusküler skolyoz, ikinci en sık görülen skolyoz tipidir. Temel nedenleri arasında kas veya sinir hastalıkları yer alabilir. Sinir hastalıkları beyin ve bel kemiğinden kaynaklanabilir. Kas hastalıkları ise çocukluk ve ileriki dönemlerde görülebilir. Nöromusküler skolyozda, idiyopatik skolyozun aksine solunum sıkıntıları ve duyu sorunlarına daha çok rastlanabilmektedir. Solunum problemleri, duyu kusurları, iletişim bozuklukları ve epileptik nöbetler gibi nedenlerden dolayı tedavi sürecinde skolyoz korsesi kullanılmayabilir. Bu türünde cerrahi müdahale için daha küçük yaşlar tercih edilir.

Konjenital skolyoz, üçüncü sıklıkta görülür. Anne karnındaki çocuğun gelişimi esnasında ortaya çıkan omurga anomaliklerine bağlı bir türdür. İlk yıllarda hızlı bir ilerleme gösterir. Bundan dolayı erken dönemlerde tedavi süreci küçük yaşlarda cerrahi müdahaleyi gerektirebilir.

Tedavisi

Tedavi süreci buna neden olan hastalığa ve kişide oluşan skolyoza türüne göre değişir. Bazı hastalar için tedavi süreci doğal akışında devam ederken kimi hastalarda ise kişinin tedaviye verdiği cevaba ve skolyozun türüne göre değişmektedir.
" } ] }