{ "title": "Baş İskeleti", "image": "https://www.iskelet.gen.tr/images/Bas-Iskeleti-23.png", "date": "21.01.2024 06:35:46", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Baş İskeleti, iskelet sistemi kemiklerden meydana gelir. İskelet sistemi vücudun düzgün bir yapı ile dengeli olarak ayakta durmasını sağlar. İskelet sistemi birçok değişik kısımlardan oluşur ve bu kısımlardan birisi de baş iskeletidir ve bu iskelette kemiklerinden meydana gelir. Kaba bir şekilde anlatacak olursak şöyle diyebiliriz. Kafatası kemikleri kafatasını meydana getirir ve bütün organlar içerisinde en hassas bir organımız olan beynimizi dış faktörlerden korur. Bu makalede baş iskeleti ile ilgili detaylı bilgiler vereceğim.

Baş İskeleti Nedir?

Baş iskeleti yani kafatası (Cranium), beyni çepeçevre saran ve çok güçlü kemiklerden oluşan koruma sistemidir. Baş iskeleti toplam sekiz değişik kemikten meydana gelir. Kafatasının kemik yapısının kendine özgü bir hali vardır. Kemiklerin birleşme noktaları girintili çıkıntılı bir yapıdadır. Bunun nedeni ise baş iskeleti kemiklerinin birleşme noktalarının birbirine geçecek bir biçimde planlanmış olmasındandır. Erişkin bir insanda oldukça sert ve kuvvetli bir yapıya sahip olan baş iskeletinin, yeni doğan bir bebekte farklı bir yapısı vardır. Ana rahminden doğan bir bebeğin kafatası henüz kemik durumunu almamış olduğundan yumuşak bir yapısı vardır. Ayrıca kafa tasını meydana getiren bu 8 kemik birbirlerine tam olarak oturmamıştır. Kemiklerin birleşim kısımları arasında boşluklar (Fontanel, bıngıldak) meydana gelmiştir. İlk olarak dezavantaj gibi görünse de aslında doğumda bebeğin hayatını kurtaran bir durumdur. Şayet bebeğin kafası tam olarak kemikten oluşan sert bir yapısı olsaydı ve arada bir boşluk bulunmasaydı, doğum esnasında bebeğin kafasının ezilme ihtimali çok yüksek olabilirdi. Fakat bebeklerde baş iskeletini oluşturan kıkırdak ile yumuşak yapı nedeniyle kemikler esnek bir yapı kazanarak, eğilip, bükülme özelliği taşır. Ancak sadece esneme tabii ki yeterli olmaz. Kafatasının esneyebilmesi için de yeterli bir alana ihtiyaç vardır. Bu alan doğum sırasında tam olarak kapanmamış kafatası aralığıdır. Kafatası kemikleri sıkışarak aradaki bu boşluğu doldurur. Hatta ve hatta birbirlerinin üstüne doğru çıkar. Böylece kafanın hacmi küçülmüş olur. Bunun sayesinde bebek, baş iskeletinin yarısı kadar genişliğinde olan doğum kanalından geçerek sağlıklı bir şekilde dünyaya gelir.

Baş İskeleti Görevleri: kafada bulunan beyin ve beyincik gibi bölümleri koruyan, göz, burun, kulak gibi duyu organlarının bulunduğu, genel olarak yassı kemiklerden meydana gelen bölümdür.

Baş iskeleti, başın şeklini belirler ve baş içinde bulunan organları korur. Baş iskeleti, kafatası ve yüz kemikleri olarak iki kısımdan oluşur. Baş iskeletini meydana getiren yassı kemikler birbirlerine oynamaz eklemler ile bağlanmıştır. Yalnızca alt çene kemiği yarı oynar eklem halde bulunur. Yeni doğan bebeklerin baş iskeletinde bıngıldak (Kıkırdaksı kemik) vardır. Bu şekilde olması, bebeğin başının doğumda ezilmesini önler. Bıngıldak sonradan sertleşerek kemikleşir.
" } ] }