{ "title": "Bacak Kasları", "image": "https://www.iskelet.gen.tr/images/Bacak-Kaslari-36.jpg", "date": "21.01.2024 11:38:43", "author": "Filiz gül", "article": [ { "article": "
Bacak kasları, diz eklemi ile ayak bileği eklemi arasında yer alan kaslardır. Bacak kasları, 3 grupta incelenir. Lateral bölge, ön bölge ve arka bölge. Bacağın ön bölgesinde M. Tibialis anterior kası vardır ve bu kas ayağa ekstansiyon ve inversiyon hareketlerini yaptırır. Yürüme sırasında oldukça aktif olan bir kastır. Aynı zamanda bu kas denge sağlar ve sakatlanmaları engeller. Bacağın ön kısmında bulunan kasların siniri N. Peroneus tertius'dur. Bacağın lateral bölgesinde de M. Peroneus longus ve M. Peroneus brevis kasları yer alır.

Her iki kasta ayağa planter fleksiyon ve eversiyon yaptırmaktadır. Bu her iki kasın siniri de N. Peroneus superficialis'dir. Bacağın arka bölgesinde ise baldır kısmına şeklini veren M. Gastrocnemius kası yer alır. Bu kas ayağa plantar fleksiyon hareketini yaptırırken dize de fleksiyon hareketini yaptırır. Gastrocnemius kası koşma, atlama gibi hızlı hareketlerden sorumludur. Bu kasın hemen altında yer alan M. Soleus kası da diğer kas gibi ayağa plantar fleksiyon hareketini yaptırır. Ayağa aynı işlemi yaptıran bir diğer kas ise M. Plantaris adlı kastır. Plantaris kası görünüş itibariyle ince uzun bir kastır. Bu sebeple de plastik cerrahide kolaylıkla yama (Greft) olarak kullanılır. Kaslar dizler bükülmüş haldeyken aktifleşirler. Bacağın arka bölgesinde yer alan tüm kasların sinirleri ise Nçtibialis'tir.

Bacak kasları nasıl geliştirilir?

Bacak kaslarınıgeliştirmek için yapılan birkaç haraket vardır. Squat, Front Squat, Hack Squat, Leg press, Leg extension, Lunges Leg Curl ve Dumbell Lunge bu hareketlerden birkaçıdır. Bu bacak kaslarını geliştirme hareketleri genel olarak tüm kasların çalışmasını ve onları harekete geçirmeyi sağlar ve denge problemlerini azaltırlar.
" } ] }